IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лихвите в Австралия засега остават непроменени

Продажбите на дребно и търговският дефицит за август дават сигнал, че вероятно предстои ново увеличение на основния лихвен процент в страната

09:36 | 03.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Лихвите в Австралия засега остават непроменени
Централната банка на Австралия остави лихвите в страната непроменени за втори пореден месец заради неяснотата относно влиянието на финансовата криза върху икономиката на страната.

От институцията съобщиха, че основната лихва в Австралия остава 6,5 на сто, като по този начин бяха потвърдени прогнозите на анализаторите. Последното увеличение на лихвите бе направено на 8 август, непосредствено преди засилването на нестабилността на световните пазари.

Днес в Австралия бяха публикувани и данните за търговския дефицит на страната и за продажбите на дребно за август.

Дефицитът в търговския баланс продължава да се увеличава, което е резултат от увеличения внос на потребителски стоки, бизнес оборудване и петрол. Стойността, която е отчетена за август показва, че вносът превишава износа с 1,6 млрд. австралийски долара. Този резултат показва по-голям от прогнозирания от специалистите дефицит, като предварителните прогнози бяха за стойност 1,4 млрд. австралийски долара, съобщава Bloomberg.

Общо за месеца експортът се е увеличил с 2 на сто, докато вносът е отбелязал ръст от 5 на сто. Сумата на изнесените от страната стоки и услуги е 18,64 млрд. австралийски долара, докато импортът е на стойност 20,25 млрд.

Данните за продажбите на дребно за август показват двойно по-голям от очаквания ръст. Те са на стойност 0,7 на сто, съобщават от бюрото по статистика в страната. Предварителните прогнози бяха за ръст на месечна база спрямо юли от 0,3 на сто.

В момента икономиката на Австралия се намира в 16-та поредна година на растеж, което е предизвикано от повишаващото се търсене на суровини на световния пазар. Както е известно, страната е един от основните износители на метали и полезни изкопаеми в света. Ръстът идва и в резултат на данъчните реформи в страната, след които данъците на гражданите са значително по-ниски. Влияние оказва и нивото на заетост - безработицата в Австралия е на най-ниското си ниво от 33 години насам.

Увеличението при продажбите на дребно и търговския дефицит породиха очаквания за ново увеличение на лихвените проценти в близко бъдеще. Това изстреля австралийската валута до 18-годишни върхове.

Спрямо американския долар след обявяването на данните австралиецът поскъпна от 0,8847 AUD/USD в 4:00 българско време до 0,8908 AUD/USD час по-късно. Към 9:30 един американски долар се разменя за 0,8903 австралийски.

Еврото също отстъпва на австралиеца, като се понижава от 1,5999 EUR/AUD в 4:00 часа до 1,5926 EUR/AUD в 9:30. Спрямо японската йена поскъпването на австралийската валута е съответно от 102,32 йени за долар до 103,05 AUD/JPY.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 04.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още