IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Планираните продажби на жилища в САЩ с неочаквано голям спад

Затегнатите условия по кредитите и по-високите цени на заемите през август са довели до намаляване на търсенето на жилища в страната

17:25 | 02.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Планираните продажби на жилища в САЩ с неочаквано голям спад

Планираните продажби на жилища в САЩ отбелязват три пъти по-голям спад от очаквания. За август стойността на показателя е минус 6,5 на сто спрямо предходния месец, като това е пето понижение за последните шест месеца, съобщават от Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти.

През юли бе регистриран спад от минус 12,2 на сто, а за август специалистите очакваха понижение от 2,1 на сто, съобщава Bloomberg.

По-ниската стойност на показателя се дължи на затегнатите условия по кредитиране и увеличаване цената на кредитите, дошли в резултат на проблемите във финансовия сектор. Затрудненията доведоха до намаляване на лихвите в САЩ до 4,75 на сто, но според много анализатори това няма да е достатъчно за стабилизиране на ситуацията.

Днес в свое изказване бившият председател на Фед Алън Грийнспан заяви, че е вероятно вече да е отминала най-тежката част от финансовата криза, но предупреди, че цените на имотите в САЩ ще се понижават поне дотогава, докато не бъдат разпродадени новопостроените жилища, които към момента са останали празни.

По време на днешната търговия доларът възвърна част от загубеното спрямо еврото в резултат на данните за инфлацията в еврозоната през август от ниво 1,4220 долара за евро в 8:00 българско време поскъпна до 1,4144 ЕUR/USD в 14:45. Последва леко повишение на европейската валута до 1,4174 долара за евро в 17:00, а след обявяването на данните за планираните продажби доларът поскъпва до 1,4156 EUR/USD към 17:15.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 03.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още