IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията на ниво производител в еврозоната се забавя

По-ниските цени на суровините през август са основна причина за регистрирания спад

14:09 | 02.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията на ниво производител в еврозоната се забавя
Инфлацията на ниво производител в еврозоната през август се забавя до тригодишен минимум заради по-ниските цени на горивата.

Индексът на производствените цени в еврозоната за август е с ръст от 0,1 на сто спрямо юли, съобщават от Евростат. На годишна база цените на производител забавят ръста си до 1,7 на сто. Предходния месец ръстът на индекса беше съответно 0,3 на сто на месечна и 1,8 на сто на годишна база. Регистрираните за август данни отговарят напълно на прогнозните резултати.

Забавянето на инфлацията може да се окаже временно явление, след като през септември някои суровини, като например пшеница и петрол, поскъпнаха до рекордни стойности. Това вероятно ще доведе до намеса от страна на ЕЦБ, която през миналия месец се въздържа от промяна на лихвите в еврозоната заради кризата на финансовите пазари.

Днес бяха обявени и данните за нивото на безработица в 13-те страни, които са въвели еврото като разплащателна единица. Тя е на ниво 6,9 на сто, което е най-ниската стойност от началото на отчитането на показателя през 1993 година. За август 2006 бе отчетено ниво на инфлацията от 7,8 на сто.

От началото на днешната търговия еврото отстъпва спрямо долара. След като в 8:00 курсът на двете валути беше 1,4219 ЕUR/USD последва поскъпване на американската валута и в 14:00 едно евро се разменя за 1,4154 долара.

Спрямо британската лира еврото също се понижава, като от ниво 0,6964 ЕUR/GBP в началото на търговията, към момента паундът поскъпва с около 20 пипса до 0,6942 евро за една британска лира.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 03.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още