IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията в Швейцария се увеличава

Индексът на потребителските цени за септември е с очакван ръст от 0,8 на сто на годишна база

11:12 | 02.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията в Швейцария се увеличава
Индексът на потребителските цени в Швейцария за септември отчита ръст от 0,1 на сто, съобщават от статистическия офис на страната. На годишна база потребителските цени се увеличават с 0,8 на сто, което съвпада с прогнозите на специалистите.

През август индексът се е понижил с 0,1 на сто на месечна база, а на годишна се е повишил с 0,4 на сто.

В средата на миналия месец централната банка на Швейцария увеличи лихвения процент в страната в резултат на проблемите, предизвикани от ипотечния сектор на САЩ, с цел да бъде ограничено предлагането на кредити. За повишаването на лихвите влияние оказаха и по-високите цени на горивата, както и понижената стойност на швейцарския франк. Тези два фактора действат по посока увеличение на вносните цени и оттам - към ръст на инфлацията.

Днес швейцарската валута отстъпва спрямо американския долар. След като преди обявяването на данните за инфлацията двойката се търгуваше по курс 1,1687 USD/CHF, в 11:00 българско време един долар се разменя за 1,1725 франка.

Спрямо еврото франкът поевтиня от 1,6622 EUR/CHF в 8:00 сутринта до 1,6642 франка за евро в 8:45. Последва спад на единната валута и към момента едно евро струва 1,6626 швейцарски франка.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:29 | 03.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още