IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Потребителските цени в еврозоната се увеличават, доверието спада

Икономическото и потребителското доверие отбелязват понижения заради скъпото евро, очакванията за инфлация и високите цени на суровините

13:06 | 28.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Потребителските цени в еврозоната се увеличават, доверието спада
Данните за потребителските цени в еврозоната, които през септември са на стойност с 2,1 на сто по-висока от август показват, че инфлацията в 13-те страни, въвели еврото като обща парична единица, се увеличава. Това, от своя страна, е довело до понижено потребителско доверие и икономически очаквания за следващите месеци.

Повишението на потребителските цени отговаря на предварителните очаквания на специалистите. През предходния месец инфлацията също показа ръст, като цените се увеличиха с 1,7 на сто. Основна причина за това имат горивата, които са повишили цената си през месеца, съобщават от Евростат.

По-високата инфлация е довела до спад в икономическото доверие с 2,8 пункта. Измерената за септември стойност на показателя е 107,1 пункта при очакване за спад от отбелязаните през август 109,9 пункта до 109,0 за настоящия месец.

Показателят, измерващ доверието сред потребителите, също спада, като отчетената стойност от минус 5 пункта е най-ниската от февруари насам. През август бе измерено потребителско доверие от минус 3 пункта, а очакванията бяха за спад през септември до минус 4 пункта.

Публикуваните днес резултати показват, че кризата, която започна от финансовия сектор, може да се пренесе и в икономиката. Върху по-ниското доверие оказват влияние още силното евро, заради което износът от еврозоната губи от своята атрактивност, растящите цени на суровините и прогнозите за ръст на инфлацията.

Именно инфлацията е основният показател, който се следи при решенията за промяна на лихвените нива от страна на ЕЦБ. Към момента трудно може да се даде оценка на това, какво ще предприеме институцията за стабилизиране на ситуацията. Предвид слабите резултати, които показва американската икономика, пред ЕЦБ като вариант за намаляване стойността на еврото стои понижаването на лихвите в еврозоната, което обаче ще окаже силен инфлационен натиск.

Днес еврото отново поскъпва спрямо долара. След като в 8:00 двете валути се разменяха по курс 1,4158 долара за евро, в 12:00, когато бяха публикувани данните, доларът отстъпи до 1,4181 EUR/USD. Към 12:55 кросът на двете валути е 1,4178 EUR/USD.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още