IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

БВП на Нова Зеландия по-голям от очакваното

Ръсът на показателя се забавя по-малко от очакванията и лихвените проценти в страната вероятно няма да бъдат намалени

10:47 | 28.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
БВП на Нова Зеландия по-голям от очакваното
Икономическият ръст на Нова Зеландия се забавя по-малко от очакванията през второто тримесечие на годината, давайки сигнал, че е малко вероятно централната банка да намали лихвите в страната.

БВП се увеличава с 0,7 на сто през второто тримесечие спрямо ръст от 1,2 на сто за първото тримесечие, съобщават от статистическият институт на страната. Прогнозите на специалистите бяха за забавяне на ръста до 0,5 на сто. На годишна база нарастването на икономиката е 3,2 на сто при предварителни прогнози за ръст от 2,6 на сто.

Растежът беше стимулиран от повишените потребителски разходи и увеличаващото се жилищно строителство в страната. Това прави малко вероятно сбъдването на очакванията за понижаване на рекордните лихви в страната на ниво 8,5 на сто.

По-рано през седмицата бяха изнесени и данните за търговския дефицит на Нова Зеландия, който през август отбелязва лек спад, тъй като вносът в страната се забавя повече от износа. Дефицитът през месеца е в размер на 945 млн. новозеландски долара, което е близо до очакваните 925 млн. долара. През сравнимия период на миналата година беше регистриран дефицит от 951 млн. долара. От началото на годината до август дефицитът по търговския баланс на страната е 6,43 млрд. новозеландски долара, което е с около 100 млн. по-малко в сравнение със същия период на 2006.

Днес новозеландският долар поскъпва спрямо американския. След като в 1:45 българско време, когато бяха публикувани данните за БВП, курсът беше 0,7505 NZD/USD, щатската валута отстъпва до ниво 0,7566 NZD/USD към 10:45.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 01.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още