IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Неочакван спад на продажбите на дребно в Германия

За по-ниската стойност влияние оказва намалената покупателна способност на потребителите заради високите цени на горивата

10:18 | 28.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Неочакван спад на продажбите на дребно в Германия

Продажбите на дребно в Германия регистрират неочакван спад през август в резултат на по-високите цени на горивата и кредитната криза, която обхвана световната банкова система.

Продажбите, коригирани с инфлацията и сезонните колебания, падат с 1,4 на сто спрямо юли, когато бе регистриран ръст от 0,6 на сто, съобщават от Националното бюро за статистика. На годишна база понижението е с 1,5 на сто. Икономистите очакваха повишение с 0,3 на сто на месечна база, а на годишна се прогнозираше спад с 2,2 на сто.

Горивата са поскъпнали с 21 на сто за първите осем месеца на годината, което ограничава разходите за други стоки на потребителите. Останалите данни за икономиката обаче все още са добри, което показва, че Германия може да не бъде засегната сериозно от кредитната криза в САЩ.

За слабите данни за продажбите на дребно влияние оказват по-ограничените средства, с които разполагат домакинствата в страната. Нетната стойност на заплатите в Германия за последната година е намаляла до най-ниското си ниво за последните две десетилетия заради големите разходи за социално осигуряване и инфлацията.

Вчера бяха публикувани данните за безработицата в страната, които показаха, че тя е на най-ниското ниво от 14 години насам. Заетостта също е рекордна, като делът на работещите и неработещите, попадащи във възрастовата граница от 15 до 64 години, за август е 70,2 на сто. По този начин в страната предсрочно се постига заложеното в Лисабонската стратегия ниво на заетост, което по план трябваше да бъде регистрирано през 2010 година.

Днес еврото поскъпва леко спрямо долара. След като вчера единната евровалута достигна пореден рекорд, днес в 8:00 часа едно евро се разменяше за 1,4159 долара. Към 10 часа доларът отстъпва леко до ниво 1,4168 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:59 | 01.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още