IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Силни данни за японската икономика

Индустриалното производство, продажбите на дребно и разходите на домакинствата се повишават, същото обаче важи и за безработицата

09:37 | 28.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Силни данни за японската икономика
Индустриалното производство в Япония отбелязва най-силния си ръст през юли в резултат на повишените потребителски разходи в страната. Отчетената стойност е повишение от 3,4 на сто на месечна база, съобщават от Министерството на икономиката на страната.

В Япония днес бяха съобщени още данните за разходите на домакинствата и за безработицата в страната през август. Безработните се увеличават повече от очакваното до 3,8 на сто. Предварителните прогнози бяха, че ще се запази нивото от 3,6 на сто, регистрирано миналия месец.

Въпреки по-голямата безработица в страната разходите на домакинствата се увеличават повече от прогнозите. Регистрираната стойност на показателя за август е 1,8 на сто. Предходния месец беше регистриран спад на индекса от 0,1 на сто, а специалистите предвиждаха за месеца домакинствата да увеличат разходите си с 1,2 на сто.

Същевременно потребителските цени отбелязват спад през август, като основният индекс на потребителските цени, в който не се включват пресните хранителни продукти, е с 0,1 на сто по-нисък от юли. Понижението продължава седми пореден месец.

Резултатите дават основание да се предположи, че търсенето в страната ще окаже подкрепа на ръста на втората по големина икономика в света и така ще може да се преодолеят поне частично трудностите, предизвикани от глобалната финансова криза и ниските стойности на долара.

Последният водещ показател, който беше публикуван днес, е индексът на продажбите на дребно. Той регистрира ръст за пръв път от три месеца насам, съобщават от Министерство на търговията, като за август се увеличава с 3,9 на сто спрямо юли. На годишна база ръстът е с 0,5 на сто, а специалистите очакваха показателя да се понижи съответно с 0,5 на сто на месечна и до 2,6 на годишна база.

Големият брой показатели за икономиката се отрази на търговията с японската валута, като тя поскъпна спрямо долара. След публикуването на индикаторите йената се повиши от ниво 115,55 USD/JPY в 2:30 до 115,00 йени за долар в 4:30 българско време. Към момента доларът поскъпва и в 9:30 кросът на двете валути е 115,22 USD/JPY.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 02.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още