IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Молбите за помощи при безработица в САЩ с изненадващ спад

Данните за продажбите на нови жилища обаче показват задълбочаване на кризата в ипотечния сектор

17:07 | 27.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Молбите за помощи при безработица в САЩ с изненадващ спад
Първоначалните молби за помощи при безработица в САЩ отбелязват изненадващ спад за седмицата до 22 септември, което може да се приеме за позитивен знак относно пазара на труда и икономиката на страната.

Американското министерство на труда отчита спад с 15 хил. души до 298 000 първоначално безработни. Четириседмичната пълзяща средна на молбите за помощи при безработица, която се смята за по-стабилен индикатор, се понижава от 321 250 до 311 500 души. Предварителните прогнози на специалистите бяха за увеличаване на броя на търсещите работа до 316 хил., след като миналата седмица бе отчетена стойност от 311 хил.

Също днес бяха оповестени и данните за продажбите на нови жилища в страната. Този показател се следи с изключително внимание от инвеститорите през последните месеци, тъй като случващото се в сектора е определящо и за развитието на икономиката на страната. Отчетената стойност на продажбите за август е 795 млн., което е значително по-малко от очакванията. Специалистите предвиждаха спад до 835 хил. продажби, след като през юли беше регистрирано ниво от 870 хил. сделки с нови жилища.

Днес бяха публикувани и данните за БВП на САЩ през второто тримесечие, които показаха, че икономиката е нараснала с най-бързите темпове за последната година, като отчетената стойност на показателя е 3,8 на сто на годишна база. В месеците след юни обаче страната изпадна в сериозна криза, предизвикана от проблемите в ипотечния сектор на страната.

Данните за безработицата доведоха до повишаване на стойността на американската валута. След като в 15:25 беше отчетено най-ниското ниво на долара за всички времена спрямо еврото, когато кросът на двете валути беше 1,4189 EUR/USD, щатската валута възвърна част от загубеното днес и в 17:05 часа едно евро се разменяше за 1,4163 долара.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:08 | 01.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още