IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продажбите на трайни стоки - поредни слаби данни за щатската икономика

Поръчките спадат повече от очакваното, което е сигнал, че икономиката на страната е сериозно засегната от случващото се в кредитния сектор

16:12 | 26.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Продажбите на трайни стоки - поредни слаби данни за щатската икономика
Продажбите на трайни стоки в САЩ през август падат повече от очакваното и отчитат най-ниската си стойност за последните седем месеца, става ясно от данните на Mинистерство на търговията в страната, които бяха оповестени днес. Понижението е от 4,9 на сто, след като миналия месец поръчките нараснаха с 6,0 на сто. Предварителните прогнози бяха за спад от 3,8 на сто спрямо юли, съобщава Bloomberg.

Намаляването на търсенето на трайни стоки през август, което идва след регистрираното месец по-рано рекордно месечно ниво за последната година, илюстрира нестабилността на пазарите. Специалистите очакват спадът да продължи и през следващите месеци в резултат на понижаващите се цени на жилищата и затегнатите условия на кредитиране в страната.

Поръчките на трайни стоки, като се изключат поръчките за транспортни средства и екипировка, се понижават с 1,8 на сто при очакван спад от 0,7 на сто. Това е предпочитан начин за измерване на поръчките, тъй като търсенето на автомобили и въздухоплавателни средства варира силно на месечна база.

Само поръчките на автомобили отбелязват спад от 6,2 на сто, след като предходния месец търсенето им се повиши с 11,0 на сто. Поръчките на въздухоплавателни средства с търговска цел се понижават с цели 41 на сто след регистрирания през юли скок с 13 на сто.

По-ниските стойности на поръчките на трайни стоки показва, че американската икономика е затруднена от случващото се в кредитния сектор на страната. Кризата, която започна от високорисковите ипотеки, вероятно ще се отрази и на икономическия ръст на страната. До края на годината се очаква той да стигне 2 на сто, което е най-ниската стойност от 2002 година насам.

Днес доларът успява да възвърне част от позициите си спрямо еврото. След като сутринта двете валути се разменяха по курс 1,4154 долара за евро, американската валута поскъпна до 1,4115 EUR/USD в 14:45. Последва ново поскъпване на еврото до 1,4134 EUR/USD в 15:30, а след обявяването на данните за поръчките на трайни стоки американската валута увеличава стойността си до 1,4121 долара за евро в 16:00 часа.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:17 | 01.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още