IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бизнес доверието в Германия за септември по-ниско от прогнозите

Силното евро, което може да застраши европейския износ, оказва влияние върху доверието и бизнес климата

11:56 | 25.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Бизнес доверието в Германия за септември по-ниско от прогнозите
Бизнес доверието в Германия през септември се понижи до 19-месечно дъно в резултат на поскъпването на еврото, което може да доведе до спад в икономическия ръст на страната.

Стойността на индикатора, който се публикува ежемесечно от института IFO в Мюнхен, е 104,2, като това е по-ниско с 1,6 пункта от регистрираните през август 105,8 пункта. Предварителните прогнози бяха за спад до 105,0 пункта.

Институтът IFO провежда изследвания относно бизнес климата, текущите условия и икономическите очаквания на база анкетиране на 7000 ръководители на немски фирми, работещи в областта на производството, строителството, продажбите на едро и дребно. От участниците в проучването се изисква да оценят текущата ситуация в страната и прогнозите за следващите шест месеца.

Другите два показателя, които бяха публикувани от IFO днес, също са на по-ниски стойности спрямо август. Според взелите участие в анкетите текущите икономически условия в Германия се влошават в сравнение с предходния месец с 1,6 пункта. Измерената стойност за септември е 109,9 пункта, а за август – 111,5, прогнозите бяха за спад до 111,0 пункта. По-лоша е и оценката на анкетираните за икономическите очаквания през септември. Отчетената стойност е 98,7 пункта при прогнозирани 99,4 и регистрирани през август 100,4 пункта.

Днес беше публикуван и индексът на вносните цени в Германия за август. Той регистрира спад от 0,7 на сто спрямо юли, съобщават от Бюрото за национална статистика. Предварителните прогнози бяха за запазване на цените непроменени спрямо предходния месец, когато бе отчетен ръст от 0,3 на сто. На годишна база вносните цени спадат с 0,6 на сто. Това се дължи главно на по-ниските цени на горивата през месеца и на силния курс на еврото спрямо останалите валути.

Днес еврото отново поскъпва спрямо долара. След като в 8:00 българско време двете валути се търгуваха по курс 1,4084 долара за евро, в 10:30 бе регистрирано отстъпление на еврото до ниво 1,4063 EUR/USD. Последва ново поскъпване и към 11:45 кросът на двете валути е 1,4089 EUR/USD.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:46 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още