IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията в Канада през август е по-ниска от очакванията

Индексът на потребителските цени в страната показва дефлация спрямо юли

14:36 | 19.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията в Канада през август е по-ниска от очакванията
Инфлацията в Канада се забавя повече от очакваното през август. Регистрираната от статистическия институт на страната стойност на индекса на потребителските цени показва ръст от 1,7 на сто на годишна база. Спрямо юли е отбелязана дефлация от 0,3 на сто, което е най-големият спад от септември 2006 насам.

Консенсусните прогнози на специалистите бяха за ръст на потребителските цени от 0,1 на сто на месечна и 2,1 на годишна база.

Резултатите дават основание на централната банка на страната да запази непроменени лихвените проценти, тъй като въпреки повишаващите се потребителски разходи и цени на жилищата инфлацията остава на ниско ниво. Прогнозираната инфлация за последното тримесечие на годината според анализатори, цитирани от Bloomberg, ще достигне 2,9 на сто, а през първото тримесечие на 2008 ще се забави до 2 на сто.

Основният индекс на потребителските цени, от който се изключват някои по-волатилни продукти като петрола, показва забавяне на годишна база спрямо юли. През август ръстът на показателя е 2,2 на сто, а през предходния месец - 2,3 на сто.

Днес канадският долар отстъпва спрямо еврото. След като сутринта двойката се търгуваше по курс 1,1414 канадски долара за евро, към 14:20 единната валута поскъпва до 1,4178 EUR/CAD.

Спрямо щатския долар канадецът също отстъпва, като стойността му се понижава от 1,0095 USD/CAD сутринта до 1,0153 USD/CAD към момента. Най-високото ниво канадският долар отбеляза в 10:20, когато един американски долар се разменяше за 1,0083 канадски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:53 | 28.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още