IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индексът на производствените цени в Германия с лек ръст за август

Инфлацията на ниво производител за месеца е 0,1 на сто, което е сигнал, че към момента не е необходимо увеличаване на лихвите в еврозоната

10:33 | 19.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Индексът на производствените цени в Германия с лек ръст за август

Индексът на производствените цени за август в Германия показва ръст от 0,1 на сто спрямо юли, става ясно от публикуваните днес от Бюрото за федерална статистика данни. На годишна база е регистрирано четвърто поредно увеличение, като за август то е на стойност от 1,0 на сто.

За ниската стойност на показателя влияние са оказали по-ниските цени на енергийните материали през август. Ако те бъдат премахнати от изчислението, индексът на производствените цени би се повишил с 2,6 на сто на годишна база, тъй като за месеца цените на горивата са спаднали с 3,5 на сто.

Повишение през август са регистрирали производствените цени на потребителските стоки, като то е с 2,7 на сто. Млякото и млечните продукти са поскъпнали с 13,4 на сто спрямо август 2006, като особено голям е ръстът на млякото (62,2 на сто) и маслото (42,4 на сто). Спад спрямо миналата година е отбелязан при продуктите за строителство (10,5 на сто), електронно-изчислителните уреди (28,7 на сто) и месото (6,9 на сто).

Ниската стойност на инфлацията на ниво производител дава сигнал, че икономиката на Германия се развива стабилно и че на този етап не е необходимо повишаване на лихвените проценти. Такова е мнението и на ЕЦБ, тъй като на последната среща на ръководителите на банката лихвите в еврозоната бяха оставени на ниво от 4 на сто.

Днес еврото бележи ръст спрямо долара, който е продиктуван най-вече от понижаването на лихвте в САЩ с 50 процентни пункта до 4,75 на сто. От началото на днешната търговия европейската валута поскъпна от 1,3978 EUR/USD до 1,3986 долара за евро. До момента търговията върви доста променливо, като на три пъти след достигането на 1,3986 EUR/USD еврото пада до 1,3976. Към момента двойката се търгува по курс 1,3979 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още