IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията във Великобритания спада през август

Резултатите засилиха прогнозите, че централната банка ще запази лихвите непроменени

12:11 | 18.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията във Великобритания спада през август

Инфлацията във Великобритания през август отбеляза спад до най-ниското ниво от август 2006 насам, давайки поредното доказателство, че не е необходимо Централната банка на страната да увеличава лихвения процент.

Индексът на потребителските цени за август се увеличава с 1,8 на сто на годишна база, което показва забавяне спрямо юли, когато данните показваха ръст на цените от 1,9 на сто в сравнение с юли 2006 година, съобщават от Националното бюро по статистика в Лондон. На месечна база цените през август отбелязват повишение с 0,4 на сто спрямо предходния месец, което съвпада с предварителните прогнози.

Днес бяха публикувани и данните за цените на дребно през август. Тяхната стойност нараства с 0,6 на сто спрямо юли. Предварителните прогнози сочеха увеличение на показателя с 0,5 на сто. За предходния месец от Националната статистика отчетоха спад в цените на дребно от 0,6 на сто спрямо юни.

Резултатите показват, че инфлацията остава в поставения от централната банка таргет, което означава, че лихвите в страната няма да бъдат увеличавани. Това ще помогне на икономиката да се справи с финансовите проблеми, предизвикани от ипотечната криза в САЩ. През последните дни проблемите доведоха силен спад на паунда спрямо основните валути, който беше предизвикан основно от оказаната от централната банка помощ на ипотечния кредитор Northern Rock.

Днес британската валута поскъпна леко спрямо щатския долар. След като сутринта двойката се търгуваше по курс 1,9892 долара за паунд, към 11:00 британската лира се повиши до 1,9970 GBP/USD. След обявяването на данните за потребителските цени доларът отбеляза ръст, като към 12:00 кросът на двете валути е 1,9933 GBP/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:27 | 26.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още