IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Британската лира отслабва, йената поскъпва

Новините около Northern Rock доведоха до спад на лирата спрямо основните валути, намаляването на carry trade сделките доведе до ръст на йената

14:51 | 17.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Британската лира отслабва, йената поскъпва
По време на днешната търговия британската лира отбелязва спад, докато японската йена поскъпва. Това се дължи на проблемите на британската банка Northern Rock, които се приемат като сигнал за намаляване на carry-trade сделките заради високия риск на финансовите пазари.

Доларът и еврото се търгуват без особени промени в курсовете, като очакванията на трейдърите са насочени към утрешната среща на Фед, на която се очаква да бъде понижен лихвеният процент в САЩ.

Основни двигатели на търговията са именно новините от Великобритания и САЩ. Затрудненията, в които е попаднал най-големият ипотечен кредитор на Острова - Northern Rock, принудиха през изминалата седмица Английската централна банка да отпусне спешен кредит с цел подобряване ликвидността на финансовата институция. Създадената паника доведе до изтеглянето на депозити на стойност 1 млрд. паунда от Northern.

Действията на централната банка на Англия доведоха до спад на паунда спрямо основните валути. Спрямо еврото британската лира отстъпва днес с около 30 пипса от ниво 0,6909 лири за евро сутринта до 0,6941 EUR/GBP към 14:20.

Американската валута поскъпва спрямо паунда с над 90 пипса, след като една лира сутринта се разменяше за 2,0085 долара, а към момента курсът на двете валути е 1,9994 GBP/USD.

Доларът се движи главно от очакванията за понижение на лихвите в САЩ на утрешната среща на Фед с 25 процентни пункта до 5,00%. По-ниските лихви са необходими за стабилизирането на икономиката, след като страната беше обхваната от кризата в ипотечния сектор. Срещата утре се очаква с голям интерес, тъй като все още не е напълно сигурно какво решение ще бъде взето. Прогнозите към момента варират от запазване на лихвите до намаляване с 50 процентни пункта.

Спрямо еврото доларът днес е относително стабилен. След като сутринта едно евро се разменяше за 1,3882 долара, в 10:15 американската валута поскъпна с около 25 пипса до ниво 1,3856 EUR/USD. Към момента еврото възвръща позициите си и към 14:30 кросът на двете валути е 1,3879 EUR/USD.

По време на днешната търговия йената поскъпва спрямо останалите водещи валути. Сутринта кросът с паунда беше на ниво 231,32 GBP/JPY, а към момента една лира струва 229,74 йени. Спрямо еврото нарастването е от 159,78 EUR/JPY до 159,46 йени за евро към 14:30.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:46 | 07.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още