IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нивото на безработицата във Великобритания през август остава без промяна

Въпреки рекордния брой работни места в страната показателят запазва стойността си заради притока на имигранти

12:16 | 12.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Нивото на безработицата във Великобритания през август остава без промяна

Броят на молбите за помощи за безработица във Великобритания през август пада до най-ниското си ниво за последните две години в резултат на бързия икономически растеж, довел до разкриването на нови работни места в страната.

Молбите за помощи при безработица намаляват с 4 200 в сравнение с юли, което е най-ниската стойност от април 2005 насам, съобщиха днес от Офиса за национална статистика в Лондон. Прогнозите на специалистите предсказваха почти двойно по-голям спад на ниво 8 000 молби по-малко спрямо юли.

Същевременно безработицата се запазва на ниво от 2,6 на сто. Причина за запазване на стойността на показателя, при положение че намаляват молбите за помощи, е в притока на имигранти във Великобритания през последните месеци.

Според официалните данни на правителството в страната към момента има 31,69 млн. работни места, което е най-големият брой от началото на водене на подобна статистика през 1959 година, но рекордният приток на чужденци води до запазване процента на безработица, както и на тавана на заплатите, защото имигрантите са склонни да работят срещу по-ниско възнаграждение.

От Международната организация на работниците (ILO) измерената във Великобритания безработица за второто тримесечие на годината е 5,4 на сто. За сравнение, в САЩ тя е 4,6 на сто, в еврозоната 6,9 на сто, а в Япония - 3,7 на сто.

Днес курсът на британската лира отбелязва лек спад. От ниво 0,6811 паунда за евро в 8:00 часа, лирата поскъпна до 0,6818 GBP/EUR в 10:45, след което еврото рязко поскъпна до 0,6807 GBP/EUR в 11:45. Към момента британската валута възвръща позициите си от началото на търговията, като към 12:00 кросът на двете валути е 0,6810 GBP/EUR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още