IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Излишъкът по текущата сметка на Япония нараства с 4,5 на сто през юли

Слабите резултати на икономиката обаче водят до почти двойно намаляване на излишъка в търговския баланс

11:11 | 12.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Излишъкът по текущата сметка на Япония нараства с 4,5 на сто през юли
Излишъкът в текущата сметка на Япония се увеличава през юли в резултат на нарасналия износ и повишените печалби от ниските нива на йената. Показателят нараства с 4,5 на сто до 1,86 трлн. йени на годишна база, става ясно от публикуваните днес от Министерство на финансите на страната данни.

Увеличаването на излишъка по текущата сметка, който е най-широкият измерител на външната търговия на държавите, отразява желанието на част от японските инвеститори да влагат средства в чужбина с цел получаване на по-висока доходност от тази, която може да се регистрира на вътрешния пазар. Доходите от чуждестранни акции, облигации и дългови инструменти съставляват 80 на сто от излишъка, съобщават от министерството.

Същевременно данните за търговския баланс на страната за юли показват почти двойно свиване на излишъка. Стойността му за месеца е 784,3 млрд. йени, като за предходния месец бяха отчетени 1,352 трлн. Прогнозите на специалистите бяха за свиване на излишъка до стойност 799,3 млрд. йени.

Свиването се дължи на редица фактори, сред които основно място заема ипотечната криза в САЩ, които са основният търговски партньор на Япония. Свиването на американското потребление доведе до по-ниско ниво на корпоративни инвестиции в японската икономика, намаляване на износа и оттам до намаляване на търговския излишък.

Резултатите се отразиха на търговията с японската валута. Днес тя отбелязва спад спрямо американския долар. След отстъплението на долара сутринта до ниво 113,83 USD/JPY, американската валута възвърна част от позициите си и към 11:00 един долар струва 114,11 йени.

Спрямо еврото курсът на йената регистрира леко повишение. Японската валута се търгуваше по курс 158,21 йени за евро в 8:00 часа българско време, а към момента добавя около 30 пипса до курс 157,92 EUR/JPY.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:10 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още