IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврото с рекорд спрямо долара

В резултат на прогнозите за по-ниски лихви в САЩ американската валута поевтинява и спрямо йената

10:15 | 12.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Еврото с рекорд спрямо долара
Доларът се смъкна до рекордно ниска стойност спрямо еврото в резултат на все по-голямата увереност на инвеститорите, че лихвеният процент в САЩ ще бъде намален в началото на следващата седмица.

Американската валута регистрира спад за шести пореден ден, което е най-голямата негативна серия от април насам. За понижението допринесе и вчерашната корекция на Националната асоциация на посредниците на недвижими имоти в САЩ относно прогнозираните продажби на жилища в страната.

Курсът на долара спадна до 1,3871 EUR/USD в 9:10 в Лондон, преминавайки рекорда от 1,3852 долара за евро, поставен на 24 юли тази година. Към 10:00 българско време едно евро струва 1,3863 долара. Според анализатори днес можем да станем свидетели на ниво 1,39 долара за евро.

Ръстът на еврото се дължи на факта, че трейдърите са поставили поръчки в платформите за покупка на валутата веднага щом бъде преминат рекорда, смята Кеничи Юмото, главен дилър на Societe Generale в Лондон, цитиран от Bloomberg. Според него днес доларът може да падне до ниво 1,3920 EUR/USD.

Днес доларът отстъпва и спрямо йената. Това се дължи на по-малкия обем carry trade сделки, предизвикан от оставката на министър-председателя на Япония Шиндзо Абе. Новината доведе до спад в рисковите експозиции и така йената успя да повиши курса си заради предприетите разпродажби на активи, закупени с нисколихвената валута.

Йената се повиши от ниво 114,32 USD/JPY в ранните часове на днешната търговия до 113,83 USD/JPY към 8:45 българско време. Към 10:00 двете валути се разменят по курс 113,96 йени за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:04 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още