IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК ревизира надолу прогнозата си за икономическия растеж в еврозоната

По-високите цени на суровините и инфлацията е еврозоната са причина за ревизирането на прогнозите

14:37 | 11.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК ревизира надолу прогнозата си за икономическия растеж в еврозоната
Европейската комисия е ревизирала прогнозата си за икономическия ръст за 2007 г. в 13-те страни членки на еврозоната. Новите изгледи са за растеж от 2,5% спрямо 2006 година, като предходните анализи оценяваха ръста на 2,6 на сто, става ясно от съобщение на комисията.

Според последните прогнози на комисията инфлацията до края на годината ще достигне 2,0 на сто, което е с 0,1 на сто повече от прогнозираното в предишния доклад, публикуван на 7 май. Ръстът на инфлацията се дължи на повишените цени на суровините, както и на настоящата нестабилност на финансовите пазари, предизвикана от ипотечната криза в САЩ.

Въпреки по-високата инфлация според комисаря на ЕС по икономическите и валутните въпроси Хоакин Алмуния стабилните фундаменти на европейската икономика ще подпомогнат излизането от сегашните финансови затруднения, става ясно от публикация на Forbes.

По отделни страни прогнозите за икономически ръст са занижени при водещите държави в еврозоната. За Германия изгледите са ревизирани от 2,5 на сто през май до 2,4 на сто в настоящата прогноза, а за Франция - от 2,4 на сто на 1,9 на сто. Същата е ситуацията при Холандия, чиято икономика вече се очаква да нарасне с 2,5 вместо с 2,8 на сто.

Няма промяна в прогнозите за развитието на Испания и Италия, като предвиденият ръст се запазва на нива съответно 3,7 на сто и 1,9 на сто.

Комисията предвижда ръст от 2,8 на сто за 2007 за 27-те страни членки на ЕС, което представлява спад с 0,1 процентни пункта спрямо прогнозите от май.

Днес еврото повишава курса си спрямо американския долар. Ръстът на единната валута е от ниво 1,3785 долара за евро в ранните часове на търговията до 1,3825 към 14:30 българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още