IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дефицитът в търговския баланс на Великобритания се задълбочава

Силната лира доведе до спад на търсенето на британски стоки, като дефицитът с държави извън ЕС е на рекордна стойност

12:09 | 11.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Дефицитът в търговския баланс на Великобритания се задълбочава
Дефицитът в търговския баланс на Великобритания за юли се увеличава до 7,1 млрд. лири, съобщи статистическото бюро на страната. През юни отрицателното салдо на баланса беше на стойност 6,5 млрд. лири, а специалистите предвиждаха минимален спад до 6,4 млрд. за юли.

Увеличаването на дефицита се дължи на намаления износ за страни извън ЕС и е свързано със значителното поскъпване на британската валута, заради което износът на Обединеното кралство губи атрактивността си.

Подемът в производството, който доведе до силен икономически ръст през второто тримесечие, може да бъде забавен поради достигането на 26-годишен рекорд на паунда спрямо долара през юли. Износът на Великобритания може да бъде допълнително затруднен от поскъпването на корпоративните заеми, предизвикан от американската ипотечна криза.

Износът за страните извън ЕС през юли се е свил с 6,2 на сто, докато вносът се е повишил с 5,1 на сто, става ясно от данните. Общата стойност на дефицита с тези страни за месеца е бил на рекордната стойност от 4,5 млрд. лири.

По време на днешната търговия паундът отстъпва леко спрямо еврото. В началото на деня британската валута отбеляза ръст от 0,6804 EUR/GBP в 8:00 българско време до 0,6809 към 10:45. След обявяването на данните за търговския баланс на Обединеното кралство обаче паундът спада рязко до ниво 0,6798 EUR/GBP към 12:00 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 28.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още