IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията в Китай с рекорд за последните 10 години

Ръстът на потребителските цени с 6,5 на сто на годишна база вероятно ще принуди властите в Пекин отново да повишат лихвите в страната

10:06 | 11.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията в Китай с рекорд за последните 10 години

Инфлацията в Китай достигна 10-годишен връх през август, като за месеца индексът на потребителските цени регистрира ръст от 5,6 на сто спрямо предходния юли. На годишна база увеличението е с 6,5 на сто, става ясно от публикуваните днес от статистическото бюро в страната данни.

Ръстът на инфлацията се дължи на увеличаването на дефицита в търговския баланс на страната, който през юли нарасна с 33 на сто до втората по големина историческа стойност от 24,97 млрд. долара.

С най-голямо повишение за месеца са цените на хранителните продукти, които поскъпват с 18,2 на сто. Ръстът произтича от намаляването на свинепроизводството в страната, което доведе до повишени цени на месото. За август нарастването в цените на птичите продукти и месото е 49 на сто спрямо юли, когато бе регистриран ръст от 45,2 на сто. Зеленчуците също поскъпват, като при тях увеличението е с 22 на сто.

Инфлацията в Китай остава големият проблем за Централната банка на страната. За последните четири месеца инфлацията надхвърля заложения от правителството таргет от 3 на сто. За първите осем месеца на годината показателят е на стойност 3,9 на сто.

Резултатите вероятно ще принудят банкерите да предприемат ново увеличение на лихвения процент в страната за пореден път праз тази година. Последното увеличение беше направено през последния месец, когато лихвата беше установена на рекордното за последните девет години ниво от 7,02 на сто.

Новините за потребителските цени се отразиха слабо на търговията с китайската валута. Юанът отбеляза лек спад спрямо долара. Вчера двойката се търгуваше по курс 7,5213 USD/CNY, а към момента американската валута поскъпва до курс 7,5227 USD/CNY.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 29.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още