IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ и АЦБ запазиха лихвите в еврозоната и Великобритания без промяна

Основният лихвен процент в еврозоната остава 4%, а на Острова - 5,75%

15:03 | 06.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
ЕЦБ и АЦБ запазиха лихвите в еврозоната и Великобритания без промяна
На днешното си заседание Европейската централна банка запази лихвените нива без промяна на ниво от 4%, каквито бяха и очакванията на повечето анализатори.

Финансовата институция заема изчаквателна позиция след кризата на глобалните кредитни пазари. След обявяването на решението днес, еврото регистрира повишение от около 25 пипса до ниво от 1,3670 щатски долара.

Малко по-рано Централната банка на Англия също взе решение за запазване на лихвените нива на Острова непроменени на ниво от 5,75%.

От институцията считат, че е твърде рано да се прогнозира ефекта на кризата върху финансовото състояние на фирмите и домакинствата. Централната банка възнамерява да продължи да следи отблизо развитието на кредитния пазар.

Що се отнася до инфлацията, от банката посочват, че през юли тя се е понижила до 1,9% на годишна база, което е под целевото ниво от 2%. Прогнозата на институцията е, че през следващите няколко месеца показателят ще се задържи под това ниво.

Британската лира се понижи спрямо щатския долар след обявяването на решението за лихвите с около 40 пипса до ниво от 2,0190.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още