IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

PMI за производствения сектор в еврозоната по-висок от очакванията

Най-силно бяха надхвърлени очакванията за показателя в Швейцария

12:24 | 03.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
PMI за производствения сектор в еврозоната по-висок от очакванията

Днес бяха публикувани индексите PMI в производствения сектор на водещите страни в еврозоната за август. Резултатите показват по-големи от очакваните стойности, като най-силно бяха надхвърлени очакванията за показателя в Швейцария.

Индексът PMI (Purchasing Manager's Index) в производствения сектор на Германия за август показа спад спрямо юли. Настоящата стойност на показателя е 56,2 пункта, като месец по-рано е регистрирано ниво от 56,8 пункта. Консенсусната прогноза на анализаторите бе за малко по-ниско ниво от 56,0 пункта.

В Швейцария PMI в сферата на производството бележи ръст спрямо предходния месец. За август стойността на индекса е 65,1 пункта. Месец по-рано бяха отчетени 63,0 пункта, а прогнозите бяха за стойност от 63,0 пункта.

Във Великобритания също бе отбелязан ръст спрямо юли. За миналия месец в Обединеното кралство бе отчетена стойност от 55,9 пункта, а настоящите данни показват повишение с 0,4 пункта до стойност 56,3.

Като цяло за еврозоната PMI за производствения сектор за август е на стойност 54,3 пункта, или с 0,1 пункт повече от юли. Прогнозата на специалистите беше за запазване на нивото от 54,2 пункта, регистрирано месец по-рано.

Индексът PMI е водещ индикатор и измерва очакванията на експертите от дадения сектор за развитието на икономикиата през следващите шест месеца. Производственият PMI се изчислява, като мениджъри от производствения сектор на страната отговарят на въпроси за техните очаквания за развитието на сектора. Въпросите са свързани с нивото на заетост, броят на новите поръчки, икономическите очаквания, запасите, доставките и инвентара.

Днес търговията с общата евровалута е относително стабилна. Спрямо долара еврото леко поскъпва, като към момента кросът се търгува на ниво от 1,3641 долара за евро. Най-висока стойност еврото достигна в 10:30, когато кросът на двете валути беше 1,3651 EUR/USD. Към момента едно евро се разменя за 1,3646 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 23.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още