IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Потребителските разходи и доходите в САЩ нарастват с по 0,4% през юли

Добрите данни развързват ръцете на Фед да понижи лихвения процент

16:30 | 31.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Потребителските разходи и доходите в САЩ нарастват с по 0,4% през юли
Разходите на потребителите са нараснали с 0,4 на сто през юли в сравнение с предходния месец, когато бе регистрирано повишение от 0,2 на сто, става ясно от публикуваните от Министерство на търговията в САЩ данни. Предварителните прогнози за потребителските разходи бяха за ръст от 0,3 на сто, според данни на Bloomberg.

Потребителските разходи, ако бъдат извадени храните и енергийните носители, се покачват с 0,1 на сто, или по-малко от очакваните 0,2%. На годишна база показателят нараства с 1,9 на сто.

Личните доходи на американците също са нараснали през юли, като повишението е с 0,4 на сто и е най-голямото за последните четири месеца.

Индексът на потребителските разходи е предпочитан от Фед показател за равнището на инфлация в страната. По-високата стойност на индекса се тълкува като знак за понижаваща се инфлация. Това, както и развитието на кризата в ипотечния сектор, вследствие на която разходите за получаване на заем се увеличиха, засилва спекулациите за понижаване на лихвите в страната. Такъв ход според редица специалисти би подпомогнал икономиката при излизането от трудностите.

За днес има насрочено изказване на ръководителя на Федералния резерв на САЩ, на което се очаква той да вземе отношение по развитието на кризата и необходимите мерки за излизане от нея. Също днес с особен интерес се очаква и изявлението на президента на страната, който също трябва да оповести какви действия ще бъдат предприети по въпроса.

Днес доларът бележи спад спрямо еврото. Сутринта едно евро се разменяше за 1,3655 долара, а към 16:00 американската валута отбелязва понижение до 1,3698 EUR/USD. Доларът поевтиня и срещу британската лира от ниво 2,0132 GBP/USD в ранните часове на търговията до 2,0194 GBP/USD към момента.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:23 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още