IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Потребителското довеие в ЕС пада, инфлацията остава под 2 на сто

Доверието в икономиката на ЕС през август пада до 110 пункта, като месец по-рано е било на стойност 111 пункта

13:59 | 31.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Потребителското довеие в ЕС пада, инфлацията остава под 2 на сто
Потребителското и бизнес доверието в ЕС през август спадат до най-ниските си нива от шест месеца насам след задълбочаването на кризата на финансовите пазари.

Доверието в икономиката на ЕС през август пада до 110 пункта, като месец по-рано е било на стойност 111 пункта. Резултатът е по-лош от очакванията на специалисти за 110,3 пункта.

Потребителското доверие в ЕС достига -2,0 пункта, което отговаря на предварителните прогнози.

Въпреки отрицателните данни за доверието в икономиката, бизнес климатът в ЕС се подобрява. Стойността на показателя за август е 1,41 пункта, при положение, че месец по-рано бизнес климатът се оценява на 1,35 пункта.

Днес бяха публикувани също и данните за безработицата и инфлацията в ЕС през август. Инфлацията остава под заложения от ЕЦБ таргет от 2 на сто за дванадесети пореден месец и е на ниво от 1,8 на сто. Въпреки резултатите обаче, заради продължаването на световната финансова криза, потребителите очакват повишаване на показателя през следващите месеци.

Положителен резултат регистрира безработицата в ЕС. Нивото на показателя през юли се запазва на 6,9 на сто, става ясно от данни на Евростат. Това вероятно е причината за ръста в продажбите на дребно в Общността, данните за които бяха изнесени вчера.

Днешните новини от ЕС допринасят за засилване на спекулациите относно нивото на лихвите в еврозоната. Спадът в бизнес доверието добавя поредния аргумент срещу планираното увеличение на лихвите от страна на ЕЦБ. Към това може да се прибави и ниското ниво на инфлацията, което да позволи по-ниски лихвени проценти. Решението на ЕЦБ ще стане ясно към средата на месеца, за когато е насрочена среща на управителния съвет на банката.

Днес курсът на еврото спрямо американския долар е стабилен. Сутринта едно евро се разменяше за 1,3660 долара, а към 13:45 курсът е 1,3664 EUR/USD. Единната европейска валута обаче отслабва спрямо паунда. Кросът на двете валути сутринта беше 0,6783 EUR/GBP, като впоследствие еврото падна до ниво 0,6765 EUR/GBP към момента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:45 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още