IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Австралийският долар поскъпва след положителни новини

Продажбите на дребно в Австралия нарастват, дефицитът в търговския баланс намалява, а безработицата е на рекордно ниска стойност

11:31 | 31.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Австралийският долар поскъпва след положителни новини
Продажбите на дребно в Австралия за юли отбелязват по-висок от очаквания ръст в резултат от намаляването на данъците върху доходите в страната, повишаването на заплатите и ръста на заетостта, става ясно от публикуваните днес от Бюрото за статистика в Сидни данни.

Продажбите са нараснали с 0,9 на сто в сравнение с юни, когато бе отбелязан най-големият за последните две години ръст от 1,5 на сто. Прогнозите за миналия месец бяха за ръст на показателя с 0,6 на сто.

Повишените разходи на потребителите правят сигурно поредното увеличение на лихвения процент в страната, защото централната банка е съсредоточила вниманието си върху поддържането на ниско ниво на инфлация.

Също днес бяха оповестени данните за търговския баланс и безработицата в Австралия. Експортът през юли регистрира ръст в сравнение с предходния месец от 2 на сто, което е довело да спад на търговския дефицит на страната до 756 млн. австралийски долара (617 млн.щатски долара). Безработицата е намаляла през изминалия месец до 4,3 на сто, което е най-ниската стойност за последните 33 години. За периода юли 2006 – юли 2007 новосъздадените работни места са били 250 000.

Новините около икономиката на Австралия се отразиха на курса на австралийския долар, като курсът му спрямо еврото се повиши от 1,6721 EUR/AUD към 6:00 българско време до 1,6585 EUR/AUD в 11:30. Кросът на валутата със щатския долар също показва поскъпване на „австралиеца“ съответно от ниво 0,8174 AUD/USD до 0,8226 AUD/USD към настоящия момент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:49 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още