IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продажбите на дребно в ЕС с първи ръст от четири месеца

Днес стана ясно още, че безработицата в Германия е на рекордно ниски стойности

15:46 | 30.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Продажбите на дребно в ЕС с първи ръст от четири месеца
Продажбите на дребно в ЕС за август се повишават за пръв път от четири месеца насам, показват резултатите от изследване на Bloomberg. В същото време безработицата в общността пада до рекордно ниска стойност.

Показателят за продажбите на дребно се получава след изчисляването на резултатите от анкета, проведена сред 1000 управители на фирми от ЕС, и стойност над 50 пункта означава ръст. Така индексът, изчистен от сезонните колебания, нараства до 51 пункта през август, като това е ръст с 4,8 пункта в сравнение с юли.

Според специалисти повишените разходи на потребителите могат да помогнат на икономиката да запази растежа си. В ЕС бяха отбелязани сигнали за спад на икономическия ръст още преди разразяването на кризата в САЩ, като те се засилиха вследствие на развитието на финансовите проблеми.

Във водещата по икономически показатели държава от ЕС – Германия, продажбите на дребно нарастват за пръв път от четири месеца насам. Стойността на индекса за август е 53 и е най-високата от април, когато той е бил на ниво от 45,9. Въпреки положителните резултати за продажбите на дребно, вчера стана ясно, че потребителското доверие е намаляло за пръв път през последните шест месеца.

Днес бяха публикувани и данните за безработицата в Германия за август. Данните на Националното бюро по труда показват стойност от 9 на сто, което е най-ниското ниво от юни 1993 г.

Днешните новини около европейската икономика доведоха на спад на еврото спрямо долара. В рамките на деня европейската валута поевтиня от 1,3662 долара за евро сутринта до ниво 1,3612 EUR/USD към 15:30.

Спрямо британския паунд еврото се задържа стабилно, като към момента кросът на двете валути е 0,6780 EUR/GBP.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:56 | 07.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още