IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Потребителското доверие в Германия пада за първи път от март

Понижението е по-голямо от очакваното, инфлацията в страната се запазва стабилна

10:57 | 29.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Потребителското доверие в Германия пада за първи път от март
По-високите цени на хляба и млякото, силното евро и кризата в САЩ водят до спад в потребителското доверие в Германия. Публикуваните днес от института Gfk данни показват спад до стойност 7,6 пункта за септември, като понижението е първо от месец март насам. Месец по-рано потребителското доверие беше на стойност 8,5 пункта, като прогнозите предвиждаха тя да се запази.

Като основни причини за спада авторите на изследването посочват покачването на стойността на еврото и на лихвите в страната, кризата на световния финансов пазар, както и повишените цени на хранителните продукти. Сред анкетираните потребители се забелязва разслоение по признак на доходите, като тези с по-ниски доходи дават по-категорични отрицателни оценки.

Вчера бяха публикувани и предварителните данни за потребителските цени за август. Резултатите, които бяха обявени от националното статистическо бюро на Германия, отговаряха на прогнозите. За август е отчетена дефлация от 0,1 на сто на месечна база, а на годишна база инфлацията достига 1,9 на сто.

Регистрираните резултати относно инфлацията в страната показват стабилно ниво на живота в страната, като за шести пореден месец годишното ниво се запазва на стойност 1,9%. Изключение е регистрирано единствено през юни, когато е измерена по-ниска стойност – 1,8 процента.

По-голямата част от поскъпването се дължи на повишените спрямо предходния месец цени на хранителните стоки. Млечните и хлебни изделия регистрираха ръст между 1,4 и 3,7 на сто спрямо периода година по-рано. За сметка на тях сезонните продукти отбелязват спад в граници от 1,1 до 6,4 на сто.

Данните за потребителското доверие и инфлацията в най-силната икономика от ЕС се отразиха на търговията с единната валута. От вчера вечерта еврото отслабва спрямо долара, като в 20:00 кросът на двете валути беше 1,3629 EUR/USD. Рано днес двойката се търгуваше на ниво 1,3593 EUR/USD, като след известни колебания към момента курсът е на същата стойност.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още