IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бизнес климатът в Германия се влошава през август

Днес курсът на еврото спрямо долара отбелязва ръст, като рано сутринта едно евро се разменяше за 1,3625 долара

11:49 | 28.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Бизнес климатът в Германия се влошава през август
Бизнес климатът в Германия през август се понижава за трети пореден месец заради по-тежките условия на кредитиране, които предизвикват опасения, че икономическият растеж на страната ще се забави. Това показват публикувани днес данни на немския институт IFO.

IFO провежда изследвания относно бизнес климата, текущите условия и икономическите очаквания на база анкетиране на 7000 ръководители на немски фирми, работещи в областта на производството, строителството, продажбите на едро и дребно. От участниците в проучването се изисква да оценят текущата ситуация в страната и прогнозите за следващите шест месеца.

Проучването е проведено в периода от 3 до 27 август и показва спад на бизнес климата до 105,8 пункта. За сравнение месец по-рано резултатите бяха на стойност 106,4. Все пак показателят се понижава с по-малко от прогнозите, които бяха за ниво от 105,4 пункта.

Другите два показателя, които бяха публикувани от IFO днес, регистрират повишения. Според взелите участие в анкетите текущите икономически условия в Германия се подобряват с 0,2 пункта в сравнение с юли и достигат до 111,5 пункта. Запитаните са дали положителна оценка и на икономическите очаквания, които показват насоката на развитие на икономиката на страната. За август показателят е на стойност 104,8, като месец по-рано е бил на стойност 101,8 пункта.

Днес курсът на еврото спрямо долара отбелязва ръст. Рано сутринта едно евро се разменяше за 1,3625 долара, докато към 11:40 еврото струва 1,3646 долара. Спрямо японската йена европейската валута поскъпна от 157,39 EUR/JPY сутринта до 157,76 EUR/JPY към момента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 30.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още