IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономисти: Китай ще увеличи лихвите, за да охлади икономиката

Според 11 от 16 запитани от Bloomberg икономисти лихвите ще бъдат увеличени през това тримесечие за четвърти път тази година от март

10:54 | 17.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Икономисти: Китай ще увеличи лихвите, за да охлади икономиката

Китай вероятно ще увеличи лихвите в страната до края на септември с цел да охлади икономиката, след като инфлацията достигна 10-годишен максимум, а рекордният търговски дефицит наля средства във финансовата система, пише Bloomberg.

Според 11 от 16 запитани от агенцията икономисти лихвите ще бъдат увеличени през това тримесечие за четвърти път тази година от март. Повечето очакват цените по заемите да достигнат 7,11 на сто от 6,84 на сто, а лихвите по депозити – 3,6 на сто спрямо сегашните 3,33 на сто.

Усилията на централната банка на страната да обуздае инфлацията са затруднени от прилива на средства от износ и от недостига на свинско месо, който води до поскъпване на хранителните продукти. Икономическите данни за юли показват, че паричната маса е нараснала с най-бърз темп от 14 месеца, а ръстът в индустриалното производство се е забавил много малко.

Взетите досега мерки не бяха достатъчни, за да забавят китайската икономика“, смята Томо Киношита, икономист в Nomura Holdings Inc. в Хонконг. „Все още има риск от прегряване и са необходими предпазни мерки“.

Според отделно проучване сред икономисти търговският дефицит може да достигне 250 млрд. долара тази година спрямо 177,5 млрд. долара за 2006 г. Миналата година лихвите бяха увеличавани два пъти.

Потребителските цени скочиха с 5,6 на сто през юли на годишна база, което е най-голямото им увеличение от февруари 1997 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още