IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Жилищното строителство в САЩ с нов спад

Секторът забавя развитето си с по-високи от очакваните темпове

16:42 | 16.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Жилищното строителство в САЩ с нов спад

Новите строежи на еднофамилни жилища в САЩ през юли спадат до най-ниските си нива за последните 10 години до стойност от 1,381 млн. на брой съобщиха от Министерството на търговията в страната. Очакваната стойност на показателя беше 1,41 милиона жилища.

Данните за броя на новите жилища идва заедно с публикуването на броя на издадените разрешителни за строеж, които достигат 11-годишно дъно - 1,373 млн. броя. Показателят е на стойност с 2,8 на сто по-ниска от предходния период и се отклонява от прогнозираните 1,4 милиона. По данни на Ройтерс спадът в строителството е най-силен в южната част на САЩ, където намалението е от 11 на сто.

Кризата в жилищния сектор на САЩ предизвика сериозна дестабилизация на световните пазари заради изгледите за фалит на част от високорисковите фондове и проблемите с ликвидността на кредитните пазари. Спадът в строителството, рестрикциите при получаването на кредити и нестабилните пазари предизвикват дискусии относно мерките, които Федералният резерв трябва да вземе за излизане от кризата. Те са свързани основно с нивото на лихвения процент в страната, който към момента е на ниво от 5,25 на сто.

Според някои анализатори разразилата се несигурност в кредитната сфера налага интервенция от страна на Фед – намаляване на лихвените проценти и „инжектиране“ на пари в икономиката.

Към момента щатската валута се търгува на нива 1,3417 долара за евро и 1,9869 долара за паунд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:05 | 21.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още