IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Значителен ръст на продажбите на дребно във Великобритания

Националната статистика регистрира най-голямото увеличение от 5 месеца насам

12:10 | 16.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Значителен ръст на продажбите на дребно във Великобритания

Продажбите на дребно във Великобритания за юли бележат ръст от 0,7 на сто, става ясно от публикуваните данни на Националното бюро за статистика в Обединеното кралство.

Резултатът надхвърля значително прогнозирания ръст от 0,1 на сто.

Ръстът през юли е най-големият за последните пет месеца, като на годишна база увеличението на продажбите е с 4,4 на сто при пазарни очаквания за ръст едва от 3,4 на сто.

Данните за повишаването на цените във Великобритания идват, след като от началото на седмицата бяха публикувани няколко положителни за страната индикатори. През изминалите дни стана ясно, че индексът на потребителските цени за юли отбелязва забавяне в растежа си и че нивото на безработица намалява.

Ръстът в продажбите на дребно показва, че спестяванията на британците остават устойчиви спрямо повишените цени на кредитите и несигурността на финансовите пазари, според анализатори, цитирани от Bloomberg. Показателят е един от внимателно наблюдаваните от централната банка на Великобритания, тъй като е сред важните показатели, на чиято база става взимането на решение за покачване на лихвените проценти.

След публикуването на стойността на продажбите на дребно британският паунд се задържа стабилен спрямо основните валути. Кросовете на паунда към 12:00 са съответно 1,9833 GBP/USD 0,6767EUR/GBP и GBP/JPY 229,9.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още