IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продажбите на дребно в Швейцария с 13-ти пореден месечен ръст

Регистрирано е покачване с 5,1 на сто на годишна база

12:10 | 15.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Продажбите на дребно в Швейцария с 13-ти пореден месечен ръст
Продажбите на дребно в Швейцария нарастват през месец юли с 5,1 на сто на годишна база, предаде Федералното статистическо бюро на страната. Консенсусната прогноза на експертите бе ръстът да бъде по-нисък – с 4,9 на сто.

Увеличението на показателя за месец юли е 13-то поредно месечно покачване и показва възходяща тенденция в развитието на икономиката.

Данните идват в момент, когато водещите европейски икономики изживяват тежки времена заради разразилата се криза на ликвидността в банковия сектор. Въпреки добрия резултат Швейцария вероятно няма да бъде подмината от проблемите във финансовия сектор, особено като се вземат предвид сумата на активите и големината на водещите банки в страната.

През последните дни Швейцарската централна банка се включи редом до ЕЦБ и ФЕД в инжектирането на средства в световната финансова система с намерението тя да бъде стабилизирана.

Въпреки позитивните новини за швейцарската икономика валутата на страната отстъпи спрямо долара. Към момента двойката USD/CHF се търгува на 1,2140 франка за долар. По-рано днес кросът беше 1,2105.

Спрямо еврото швейцарската валута поскъпна след данните за продажбите. След това обаче еврото възвърна позициите си и към момента EUR/CHF е 1,6382.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още