IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

БВП на Германия за второто тримесечие с по-нисък ръст от очаквания

Немската икономика нараства с 2,5 на сто за последните 12 месеца

11:30 | 14.08.07 г.
БВП на Германия за второто тримесечие с по-нисък ръст от очаквания

БВП на Германия по предварителни данни за второто тримесечие на 2007 бележи ръст от 0,3 на сто спрямо първото тримесечие на 2007 г. съобщиха от Федералния статистически офис на Германия. Конеснсусната прогноза на експертите бе ръстът да бъде 0,4 на сто, като през първото тримесечие БВП на най-голямата европейска икономика нарасна с 0,5 на сто спрямо последните три месеца на 2006 г.

Ръстът на немската икономика бе толкова нисък за последно през четвъртото тримесечие на 2005 г.

Така немската икономика нараства с 2,5 на сто за последните 12 месеца. Годишния ръст е по-нисък от очакванията за увеличение от 2,8 на сто. През първото тримесечие на т.г. ръстът на годишна база бе 3,6 на сто.

Тъй като бизнес доверието и потребителското доверие се задържаха на високи нива през тази година, ръстът на немската икономика би трябвало да се ускори отново през втората половина на тази година“, коментира за Bloomberg Алекс Кош от UniCredit Markets and Investment Banking в Мюнхен.

Според прогнозите ръстът на икономиките на 13-те страни, използващи единната валута, също се е забавил до 0,5 на сто през второто тримесечие от 0,7 на сто през първото на т.г. Данните, изчислени от Eurostat, излизат в 12 ч. българско време днес.

На 25 юли Международният валутен фонд повиши прогнозата си за годишен ръст на немската икономика за 2007 г. до 2,6 на сто от първоначалните 1,8 на сто.

След данните за забавяне на немската икономика през второто тримесечие на 2007 г. еврото отстъпи на долара. Към момента едно евро се разменя за 1,3571 долара, или с около 50 пипса по-ниско от стойността на двойката, преди да излязат предварителните данни за БВП на страната.

През изминалите две седмици еврото поевтиня значително спрямо долара. В началото на миналата седмица кросът EUR/USD се търгуваше на 1,3840 долара за евро, или с близо 300 пипса по-високо от най-ниската стойност, достигната на двойката днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:39 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още