IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Изненадващ спад на индекса на производствените цени във Великобритания

След по-ниските от очакваните инфлационни данни паундът се понижи спрямо основните валути

12:31 | 13.08.07 г.
Изненадващ спад на индекса на производствените цени във Великобритания
Входящият индекс на производствените цени във Великобритания за месец юли отчете спад от половин процент спрямо юни, съобщиха от офиса за национална статистика на страната. Консенсусната прогноза на експертите бе цените на нивото на цените на производител да нараснат с 0,7 на сто. През месец юни ръстът на цените бе с 0,6 на сто спрямо май.

Индексът на изходящите производствени цени също изненада пазара. Индексът за юли нарасна с 0,2 на сто при пазарни очаквания за ръст от 0,3 на сто. Ръстът на изходящите производствени цени през юни нарасна също с 0,2 на сто.

Входящият индекс на производствените цени измерва инфлацията на нивото на производителя или ръста на цените, на които производителят закупува суровинни материали и услуги. Индексът на изходящите производствени цени измерва промяната в цените, на които производителите продават продукция и услуги.

Низходяща тенденция при инфлацията на ниво производител може да има негативен ефект върху цената на валутата на страната, тъй като това намалява вероятността за нови увеличения на лихвените проценти от страна на централната банка на страната.

След по-ниските от очакваните инфлационни данни паундът се понижи спрямо основните валути.

Към момента „кабелът“ се търгува на 2,0103 долара за паунд, като рано тази сутрин двойката GBP/USD стигаше 2,0256. Двойката се понижи с повече от 100 пипса днес, след като инвеститорите сметнаха, че ефектите от повишенията на лихвените проценти в Англия вече влизат в сила.

Спрямо йената паундът също регистрира спад. Към момента един паунд се разменя за 237,78 йени. По-рано днес двойката GBP/JPY се търгуваше на 239,62. Най-ниската стойност на кроса днес бе 237,53.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още