IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната за юли се понижи до 1,8%

Очакванията на анализаторите бяха за запазване на нивото от 1,9% от предходния месец

13:41 | 31.07.07 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията в еврозоната за юли се понижи до 1,8%
Инфлацията в еврозоната за месец юли, измерена чрез индекса на потребителските цени, е 1,8% на годишна база, показва предварителната статистика на Евростат. Това е най-ниското ниво на показателя от февруари тази година насам.

Очакванията на анализаторите бяха за запазване на нивото на инфлация от юни (1,9%). Определеният от Европейската централна банка целеви диапазон на инфлацията е малко под нивото от 2% в средносрочен план. От началото на тази година инфлационните процеси се задържат в определените граници, но въпреки това се очакват повишения на лихвените проценти от страна на финансовата институция.

От Централната банка неколкократно заявиха, че съществуват рискове от засилване на инфлационните процеси в края на годината, подкрепено от увеличаване на темповете на икономически и кредитен растеж.

Днес бяха публикувани и данните за нивото на безработица в еврозоната за юни, което остана без промяна спрямо май на 6,9%. Данните за май бяха ревизирани в низходяща посока спрямо предварително обявените 7%. Индексът на потребителско доверие в еврозоната също остана без промяна на ниво от -2 пункта.

По-рано днес еврото се повиши до ниво от 1,3725 щатски долара, като след това загуби част от позициите и към момента се търгува на ниво от 1,3699.


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още