IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се Румънската централна банка да запази лихвите на ниво от 7%

Ново понижение на лихвите в Румъния ще повиши макроикономическите рискове като цяло и ще породи инфлационни напрежения, смятат икономисти

15:38 | 30.07.07 г.
Автор - снимка
Създател
Очаква се Румънската централна банка да запази лихвите на ниво от 7%
Румънската централна банка ще запази основния лихвен процент в страната на ниво от 7 на сто, смятат икономисти, цитирани от Bloomberg. Според тях институцията ще изчака да види ефекта от четирите поредни понижения на лихвите през тази година и очакваното повишение на правителствените разходи.

Решението за лихвите ще бъде обявено утре следобяд след срещата на Борда по монетарна политика на централната банка.

Според анализатори евентуално ново понижение на лихвите в Румъния ще повиши макроикономическите рискове като цяло и ще породи инфлационни напрежения.

От Международния валутен фонд предупреждават, че се очаква инфлацията да се повиши през втората половина на 2007 г., имайки предвид плановете на румънския премиер Калин Търичану за „масивни разходи“. Държавният бюджет на Румъния за първото полугодие е балансиран, но от правителството прогнозират дефицит от 2,8% от БВП до края на годината в резултат на ръста на правителствените разходи.

Според Търичану е необходимо значително повишение на държавните разходи в инфраструктурата, образованието и други социални сфери, което ще има за цел да доближи стандарта на румънските граждани до този в останалите страни членки на Европейския съюз.

Същевременно правителството реши да удвои пенсиите в страната през следващите две години, като първото увеличение е планирано за 1 януари 2008 г. Само този ход ще струва на страната 2 млрд. евро, като за следващата година е предвиден бюджетен дефицит от 2,7% от БВП. Пенсионерите в Румъния са около 6 млн.

Към края на юни Румъния отчете инфлация от 3,8% на годишна база, която е в границите на целевия диапазон от 3 до 5 на сто, определен от Централната банка. За миналата година инфлацията в страната бе на ниво от 4,9%.

Последното понижение на лихвите от страна на финансовата институция с 25 базисни пункта бе предприето на 28 юни тази година. Към края на 2006 г. лихвите в страната бяха на ниво от 8,75%.

Според икономисти, цитирани от Bloomberg, поскъпването на румънската лея е фактор, който допринася за понижението на инфлацията, тъй като води до по-ниски цени на стоките и услугите, оценявани в чуждестранна валута, като телефонните услуги, горивата, наемите и вносните стоки.

За последните 12 месеца леята е поскъпнала с 20% спрямо щатския долар и с 12% спрямо еврото, което я прави седмата най-добре представяща се валута в света. От друга страна силата на румънската валута може да накара централната банка да понижи лихвите с още 25 базисни пункта до 6,75% утре, считат някои експерти.

Преди последното понижение на лихвения процент управителят на Румънската централна банка Мугур Исареску заяви, че поскъпването на леята не е „комфортно“, тъй като може да направи износа на страната неконкурентоспособен и да насърчи румънците да теглят кредити в чужда валута. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:32 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още