IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай повиши основния лихвен процент до 6,84 на сто

Увеличението на цените на заемите бе продиктувано от доклада на правителството за изключително силния ръст на икономиката

14:48 | 20.07.07 г.
Китай повиши основния лихвен процент до 6,84 на сто

Китайската народна банка взе решение днес да увеличи основния лихвен процент в страната до 6,84 на сто. Това бе третото поредно увеличение на лихвените проценти в многолюдната страна от март месец насам. До вчера основният лихвен процент беше 6,57 на сто.

Увеличението на цените на заемите бе продиктувано от доклада на правителството за изключително силния ръст на икономиката на страната през второто тримесечие - 11,9 на сто, което е най-бързото темпо на растеж през последните 12 години. Според експерти бурният икономически ръст е породен от развитието на финансовия сектор в страната и инвестициите, както и от силния износ.

За първите шест месеца на тази година излишъкът по търговската сметка на Китай е 112,5 млрд. долара, или с 84 на сто повече от миналата година. Според прогнозите на Националната комисия по развитие и реформи търговският излишък ще се увеличи до 300 млрд. долара до края на годината

Новото увеличение на лихвените проценти няма да спъне развитието на икономиката, смятат инвеститори. „Това е позитивна стъпка за страната, тъй като ще помогне да се охлади ръстът на икономиката“, коментира пред Bloomberg Лянг Хонг от Goldman Sachs Group Inc. „Новото увеличение от 27 базисни пункта дори е недостатъчно и ние очакваме още едно повишение на лихвените проценти до края на годината“, смята още икономистът.

Увеличението на лихвените проценти ще помогне за умерен ръст на икономиката и за регулиране и стабилизиране на инфлацията, се казва в съобщение на централната банка.

От началото на тази година индексът CSI 300, основният бенчмарк на борсата в Шанхай, се повиши с 95 на сто. През 2006 бенчмаркът се удвои.

Въпреки повишаването на лихвените проценти обаче до момента юанът се понижава спрямо долара. Последно доларът се търгуваше на 7,5720 юана, или с 0,11 на сто по-високо от вчера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:27 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още