IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на едро в Германия с по-нисък ръст от очакванията

Инвеститорите останаха позитивно настроени към еврото и то се повиши, като към момента едно евро се разменя за 1,3636 долара

11:22 | 10.07.07 г.
Цените на едро в Германия с по-нисък ръст от очакванията

Цените на едро в Германия през юни са нараснали с 0,1 на сто, съобщиха от Федералния статистически офис на Германия. Консенсусната прогноза бе цените на едро в най-голямата европейска икономика да нараснат с 0,3 на сто. Точно с 0,3 на сто нараснаха цените на едро през май спрямо април.

На годишна база цените на едро през юни са нараснали с 1,9 на сто. Очакванията бяха годишното увеличение да бъде с 2,1 на сто през месеца, след като през април то бе 2,4 на сто.

Индикаторът за цените на едро е важен инфлационен показател, тъй като е възможно увеличението при цените на едро да се прехвърли на цените на дребно и това да повлияе върху инфлацията. Низходяща тенденция на ръста на цените на едро обикновено е „мечи“ сигнал за търговците, тъй като по-ниски инфлационни напрежения намаляват нуждата от интервенции на централната банка и повишения на лихвените проценти. Ниските лихвени проценти от своя страна пък намаляват привлекателността на инвестирането в съответната държава и това намалява търсенето на валутата.

Негативните новини днес за еврото не свършиха с индекса на цените на едро в Германия. Индустриалното производство през май във Франция също бе по-ниско от очакванията - то е нараснало с 0,4 на сто при прогнози за ръст от 0,7 на сто. През април индустриалното производство бе ревизирано надолу до спад с 1 на сто спрямо март.

На годишна база индустриалното производство в страната е нараснало едва с 0,8 на сто спрямо май 2006 г.

Въпреки негативните новини обаче инвеститорите останаха позитивно настроени към еврото и то се повиши. Към момента едно евро се разменя за 1,3636 долара. Само около час по-рано двойката EUR/USD се търгуваше на 1,3594. Най-високата стойност на кроса днес бе 1,3640.

Спрямо йената еврото също отбеляза ръст през последните часове. Към момента едно евро струва 168,15 йени. Няколко часа по-рано EUR/JPY се търгуваше за 167,72 йени за евро, което бе и най-ниската стойност на еврото днес. Днешният рейндж на двойката EUR/JPY бе 167,72 – 168,21.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още