IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Щатската икономика прибави 132 хил. нови работни места през юни

Ръстът на новите работни места в неселскостопанския сектор е по-висок от очаквания

16:08 | 06.07.07 г.
Щатската икономика прибави 132 хил. нови работни места през юни
Щатската икономика прибави нови 132 хил. работни места в неселскостопанския сектор през юни, съобщиха от Министерството на труда в страната. Медианната прогноза на 81 експерти, запитани от Bloomberg, беше за увеличение само със 125 хил. места, докато броят на новите работни места през май бе ревизиран нагоре до 190 хил.

С тези данни нивото на безработица в американската икономика остава на 4,5 на сто, което е близо до най-ниската й стойност за последните 6 години. Това съвпадна с прогнозите на експертите.

„Отчита се добър ръст на работните места, което отговаря на очакванията за умерен ръст на икономиката“, коментира пред Bloomberg Дийн Маки от Barclays Capital в Ню Йорк. „Ниското ниво на безработицата е ключов фактор за Федералния резерв, когато изчислява инфлационните напрежения“, смята още експертът.

Високото ниво на заетост в комбинация с ръста на заплатите продължава да поддържа инфлационни напрежения в икономиката, въпреки проблемите като цяло в отделните сектори. Така дори от Федералния резерв да искат да понижат лихвените проценти с цел да „улеснят“ ипотечния сектор, е малко вероятно да го направят, тъй като така рискуват да стимулират инфлацията още повече.

След добрите новини за трудовия пазар на САЩ щатските облигации се понижиха и така доходността на 10-годишните ценни книга стигна до 5,19 на сто – увеличение с 5 базисни пункта.

Валутните пазари също реагираха на новините с повишение на долара. След като данните на Министерството на труда излязоха в 15:30 часа българско време, доларът се повиши спрямо еврото и стигна нива от 1,3567 долара за евро. След това еврото възстанови част от загубите и към момента се търгува на 1,3584 долара за евро. През тази седмица доларът отстъпи на единната валута, като рано в понеделник зелените пари се търгуваха на 1,3541 и вчера кросът EUR/USD стигна 1,3659.

Спрямо йената доларът също отчете ръст този следобед. Към момента един долар се разменя за 123,42 йени, като малко по-рано двойката USD/JPY се търгуваше на 123,19. Най-ниската стойност на кроса днес бе 122,86, а най-високата – 123,56.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още