IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

АЦБ увеличи лихвените проценти на Острова на 5,75 на сто

Паундът регистрира ръст спрямо основните валути след новините от Лондон

14:35 | 05.07.07 г.
АЦБ увеличи лихвените проценти на Острова на 5,75 на сто

Бордът на Английската централна банка (АЦБ) взе решение да увеличи основния лихвен процент с 0,25 процентни пункта до 5,75 на сто. Решението на борда не бе изненадващо и съвпадна с консенсусните прогнози на експертите за увеличение на цените на заемите.

Голяма част от очакванията за увеличение се базираха на големия брой членове на АЦБ, които гласуваха за увеличение на лихвите още през юни - четирима от общо 9 души в Борда на директорите на банката. Тяхното предложение е било отхвърлено от другите петима икономисти, но за първи път от две години президентът на институцията – Мървин Кинг, беше в малцинството с неговия глас за увеличение.

Имайки предвид малката разлика на гласовете „за“ и „против“ увеличение на последната среща, както и фактът, че президентът на АЦБ е на страната на „ястребите“ (тези, които са за увеличение на лихвите) накара много експерти да прогнозират увеличение на лихвените проценти с 0,25 процентни пункта.

Лихвените проценти във Великобритания са по-високи от тези на повечето развити икономики в света и отстъпват само на тези в Нова Зеландия и Австралия, където цените на заемите са съответно 8 и 6,25 на сто. В САЩ те са 5,25 на сто, а в еврозоната и Швейцария са съответно 4 и 2,5 на сто. В Япония лихвите са най-ниски от тези на развитите икономики – 0,5 на сто, което бе една от основните причини за загубите на йената през последните 12 месеца.

Ръстът на лихвените проценти обикновено е „бичи“ сигнал за валутата на страната, тъй като страните с по-високи лихвени проценти обикновено имат по-високодоходни ценни книжа. Това съответно привлича инвеститори в съответната страна и става причина за скок в цената на валутата.

Разликата в доходността на 10-годишните държавни ценни книга на Великобритания и тези на САЩ е 0,43 на сто в полза на английските. Към момента 10-годишната английска ценна книга носи доходност от 5,51 на сто, а 10-годишните японски облигации имат възвращаемост от едва 1,93 на сто.

Към момента един паунд се разменя за 2,0182 долара, като след излизането на новините за повишението на лихвените проценти двойката GBP/USD се повиши до 2,0199. Най-ниско днес кабелът бе на ниво от 2,0122. Тази седмица паундът се повиши с около 100 пипса спрямо долара, като в понеделник той се разменяше за 2,0085 долара.

Спрямо йената стерлингът също регистрира ръст. Към момента един паунд се търгува на 247,29 йени. По-рано днес кросът стигна 246,59, а най-високата стойност на двойката GBP/JPY бе 247,60.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:52 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още