IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на жилищата във Великобритания се повишиха повече от очакванията

Средната цена на еднофамилно жилище на Острова нарасна до 184 070 паунда

15:45 | 28.06.07 г.
Цените на жилищата във Великобритания се повишиха повече от очакванията

Цените на жилищните имоти във Великобритания за юни отбелязаха ръст от 1,1 на сто спрямо май, показват данните на Nationwide Building Society. Консенсусната прогноза на експертите бе ръстът на цените да бъде 0,6 на сто, след като през май те нараснаха с 0,5 на сто на месечна база.

На годишна база цените са се повишили с 11,1 на сто. Средната цена на еднофамилно жилище на Острова нарасна до 184 070 паунда.

Увеличението през юни бе най-високото на месечна база от декември насам. Това увеличи спекулациите, че централната банка на страната ще продължи с рестриктивната си политика и ще бъдем свидетели на нови увеличения на лихвените проценти до края на годината.  

След като инвеститорите увеличиха „залозите“, че лихвените проценти във Великобритания ще бъдат повишени, паундът поскъпна и достигна 2,0044 долара за паунд. Днешният доклад показа, че четирите поредни увеличения на лихвените проценти все още не са успели да охладят инфлацията и това може да наложи нова интервенция на централната банка.

Шансът за това нарасна, след като миналата седмица стана ясно, че централната банка е гласувала едва в съотношение 5 на 4 за запазване на лихвените проценти на ниво от 5,5 на сто на последната си среща, като президентът на институцията Мървин Кинг е бил един от четиримата икономисти, предложили увеличение. Така нараснаха спекулациите, че на следващата среща на институцията през юли лихвените проценти може да стигнат 5,75, а дори и 6 на сто.

Консенсусната прогноза на 37 експерти, запитани от Bloomberg, сочи, че лихвите ще бъдат увеличени на следващата среща на Английската централна банка. Само 4 от запитаните икономисти предвиждат, че банката няма да повиши лихвите.

Към момента паундът се търгува за 2,0029 долара, като в начолото на седмицата „кабелът“ беше 1,9995.

Спрямо йената стерлингът също отбеляза ръст днес и към 15:25 часа един паунд се търгува за 246,15 йени. Тази седмица обаче не бе силна за кроса GBP/JPY и от старта на търговията в понеделник до момента двойката се понижи с около 150 пипса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още