IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Австралийският долар се понижи от 16-годишен връх спрямо йената

Разликата в доходността между 10-годишните облигации на Австралия и тези на Япония намаля

15:06 | 27.06.07 г.
Австралийският долар се понижи от 16-годишен връх спрямо йената

Австралийската валута се понижи значително днес и падна от 16-годишен връх спрямо японската йена. Причина за понижението бе фактът, че инвеститорите ликвидираха част от рисковите си позиции от типа carry trade, при които нисколихвени йени се използват за финансиране на високодоходни активи в страни с високи лихвени проценти като Австралия.

След като фондовите пазари в Европа, Австралия и САЩ се понижиха от началото на тази седмица, доверието на инвеститорите в т.нар carry trade сделки намаля, което понижи високолихвените валути като новозеландския и австралийския долар.

Австралийската валута се понижи за трети пореден ден спрямо йената и към момента един австралийски долар се търгува на 103,12 йени. По-рано тази седмица кросът стигна 105,28, а в края на миналата седмица австралийският долар се търгуваше на рекордните 105,36 йени.

Фондовият пазар се понижи, така че имаше редуциране на рискoвите апетити“, коментира за Bloomberg Дейвид Форестър от Barclays Capital, Сингапур. „Това удари австралийския долар“, заяви още специалистът.

За спада на австралийската валута допринесе и спадът в цените на металите за втори пореден ден. Тъй като един от основните компоненти на износа на Австралия са металите, много често се наблюдава положителна корелация между цените на металите и стойностите на австралийската валута.

Спадът в цените на суровините "имаше пръст" и в понижението на австралийския долар“, коментира пред Bloomberg Питър Милтън от Societe Generale SA в Сидни. „Австралийският долар ще бъде "тежък" днес“, каза още експертът.

От началото на тази година австралийската валута се повиши спрямо йената с 19 на сто. Към момента един австралийски долар се търгува на 103,13 йени, като малко по-рано японската валута се оскъпи до 102,57 йени за австралийски долар. Рано тази сутрин австралийската валута струваше 104,30 йени.

Разликата в доходността между 10-годишните облигации на Австралия и тези на Япония намаля и това също повлия негативно на carry trade сделките. Доходността на 10-годишните австралийски облигации намаля с 0,039 процентни пункта, а тази на 10-годишните японски държавни ценни книжа - само с 0,014 процентни пункта. Така доходността на японските 10-годишни ценни книжа стана 1,88 на сто, а тази на австралийските – 6,2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още