IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Средното седмично заплащане в Канада по-ниско от очакванията

Въпреки това канадският долар регистрира ръст спрямо щатския

16:09 | 26.06.07 г.
Средното седмично заплащане в Канада по-ниско от очакванията
Средното седмично заплащане за месец април в Канада отбеляза ръст от 0,2 на сто. За месец март то нарасна с 0,4 на сто спрямо февруари. Консенсусната прогноза за април бе за ръст от 0,5 на сто, но тя не се оправда.

Средното седмично заплащане може да бъде важен индикатор, тъй като измерва ръста на инфлацията при заплатите. Тази инфлация може да се предаде на крайния потребител, тъй като ако компаниите плащат повече за заплати, има вероятност те да увеличат цените на крайния продукт.

Възходяща тенденция при средното седмично заплащане може да има положителен ефект върху валутата на страната, тъй като по-високата инфлация създава предпоставки за намеса на централната банка на страната и повишение на лихвените проценти. По-високите лихвени проценти пък създават търсене на активи, деноминирани във валутата на съответната страна (най-често облигации) и това повишава търсенето и съответно цената на валутата.

Въпреки че ръстът на средното седмично заплащане бе по-нисък от очакванията, канадският долар регистрира днес ръст спрямо щатския. Към момента един щатски долар се разменя за 1,0674 канадски долара, като малко по-рано днес кросът USD/CAD се търгуваше на 1,0726.

От началото на март месец досега канадският долар се повиши с около 9,4 на сто спрямо щатския.

Днес канадската валута регистрира понижение спрямо йената, както почти всички останали валути. Към момента един канадски долар се търгува на 115,20 йени. В началото на седмицата двойката CAD/JPY беше 116,03.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:49 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още