IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индексът на потребителските цени в САЩ с ръст от 0,7 на сто за май

Индексът на основните потребителски цени се повиши по-малко от очакванията – с 0,1 на сто

16:01 | 15.06.07 г.
Индексът на потребителските цени в САЩ с ръст от 0,7 на сто за май

Индексът на потребителските цени в САЩ отбеляза ръст от 0,7 на сто за месец май, съобщиха от Министерството на труда. Консенсусната прогноза на експертите бе ръстът на цените в потребителската кошница да бъде 0,6 на сто. За април цените в САЩ нараснаха с 0,4 на сто.

Голяма част от инфлацията се дължи на скока на цените на петрола и други суровини.

Индексът на основните потребителски цени, изключващ по-волатилните цени на горивата и хранителните продукти, се повиши по-малко от очакванията – с 0,1 на сто. Консенсусната прогноза бе ръстът на основните цени да бъде 0,2 на сто. През април индексът на основните потребителски цени нарасна с 0,2 на сто.

Доларът се повиши след новините за инфлационните напрежение в САЩ, тъй като инвеститорите увеличиха „залозите“ че лихвените проценти в най-голямата икономика няма да бъдат понижени, а някои дори „заложиха“ на увеличение на цените на заемите. Това бе причина доларът да стигне най-високата си стойност спрямо йената от декември 2002 г. насам.

Към момента USD/JPY се търгува на 123,46, което е близо до дневния връх на кроса – 123,52. От началото на тази седмица американската валута поскъпна с 1,4 на сто, като в началото на седмицата се разменяше за 121,70 йени.

Спрямо единната валута обаче доларът регистрира лек спад във втората част на деня. Към момента кросът EUR/USD се разменя за 1,3342, което е най-високата стойност на кроса днес.

Цените на долара намериха подкрепа и в новините за намаляващия дефицит по текущата сметка на САЩ. Според данни на министерството на търговията дефицитът по текущата сметка за април е намалял до 193 млрд. долара. Дефицитът за март бе коригиран надолу до 188 млрд. долара. Консенсусната прогноза бе дефицитът да нарасне до 203 млрд. долара през април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още