IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Япония запази лихвения процент непроменен на 0,5 на сто

Основният лихвен процент в страната вероятно ще бъде увеличен през август, очакват икономисти

10:59 | 15.06.07 г.
Япония запази лихвения процент непроменен на 0,5 на сто

Японската централна банка взе решение да не променя лихвения процент в страната от досегашната му стойност от 0,5 на сто. Новината не бе изненадваща, тъй като съвпадна с консенсусните прогнози на експертите.

Решението на централните банкери бе единодушно и всички 43 икономисти, запитани от Bloomberg, бяха на мнение, че централната банка няма да увеличи лихвата.

Според проучване на Bloomberg основният лихвен процент в Япония ще бъде увеличен през август. Това заявяват 11 от 17 икономисти.

„Някои членове на борда на директорите на централната банка сигурно ще гласуват за увеличение на лихвения процент през юли и така централната банка ще ги повиши през август“, коментира Сейджи Шираши от HSBC Securities Japan в Токио.

Решението на централната банка да не променя лихвения процент отслаби йената допълнително. Към момента тя се търгува на 123,08 йени за долар, като за последно йената бе толкова евтина спрямо щатската валута през декември 2002 г.

Спрямо еврото ситуацията е подобна. Японската валута се търгува на 163,93 йени за евро, което е най-ниската й стойност от септември 2002 г. насам.

Доходността на 10-годишните държавни ценни книжа в Япония се понижи с 2,5 базисни пункта до 1,93 на сто. По-рано тази седмица доходността на 10-годишните облигации стигна 1,985 поради спекулации за увеличения на лихвите, което бе най-високата им стойност за последните 11 месеца.

Пазарът на облигации е добър индикатор за пазарните очаквания за действията на централните банки. Когато инвеститорите очакват повишения на лихвените проценти, доходността на облигациите се повишава, респективно тяхната цена намалява, за да оправдае очакванията за по-висок купон на новите емисии.

Японската икономика нарасна по-бързо от очакванията през първото тримесечие на тази година, водена от силното потребление и големите бизнес инвестиции в страната. Нивото на безработицата се понижи до 3,8 на сто през април, което бе най-ниската му стойност за последните 9 години.

Въпреки това обаче индустриалното производство намаля с 0,2 на сто през април спрямо март и индексът на основните потребителски цени се понижи с 0,1 на сто за същия месец.

Икономиката нараства умерено и цените ще се увеличат в дългосрочен план, се казва в доклад от днешната среща на централната банка, предаде Bloomberg.

Тъй като днешното решение може да стимулира carry trade с йената и това да продължи да понижава цената на японската валута, има вероятност Тошихико Фукуи, президентът на централната банка, да заяви по-категорично намеренията си за рестриктивна политика на следващата среща на институцията през юли. Това е мнението на Хиромичи Ширакава от Credit Suisse в Токио.

Въпреки че ниската стойност на японската валута е в полза на японските компании, занимаващи се главно с износ, големият обем на сделките от типа carry trade увеличават несигурността в японската икономика и рисковете от бъдещо поскъпване на валутата. Ако изведнъж голям брой от инвестициите в чуждестранни активи бъдат ликвидирани, йената може да поскъпне рязко, което би било изключително негативно за японската икономика.

„Ако Фукуи не повиши лихвените проценти през юли, това може да ускори carry trade-a и понижението на йената, което банката се опитва да предотврати“, коментира още Ширакава, който е бивш служител на централната банка.

Според данни на Investment Trusts Association на Япония делът на чуждестранните активи, които притежават японските фондове, е нараснал с 53 на сто до 33,5 трлн. йени (272 млрд. долара) за фискалната година до 31 май. Така чуждестранните активи съставляват 43 на сто от общия портфейл на всички фондове, който е на стойност 78,5 трлн. йени.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още