IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Централната банка на Швейцария повиши лихвения процент до 2,5 на сто

До края на годината основният лихвен процент в страната може да нарасне до 3 на сто

12:00 | 14.06.07 г.
Централната банка на Швейцария повиши лихвения процент до 2,5 на сто
Централната банка на Швейцария взе решение днес да увеличи лихвения процент в страната с 0,25 процентни пункта до 2,5 на сто. Решението бе взето, след като развиващата се икономика на страната, от една страна, и слабият швейцарски франк, от друга, създадоха предпоставки за ръст на инфлацията.

Последно лихвеният процент в Швейцария беше толкова висок през септември 2001 г. Увеличението не изненада почти никого, тъй като съвпадна с консенсусната прогноза на експертите. Някои от тях дори прогнозираха еднократно увеличение с 0,5 процентни пункта до 2,75 на сто.

„Лихвеният процент все още има акомодиращ характер“, коментира пред Bloomberg Алесандро Бий, икономист в Bank Sarasin в Цюрих. „Изгледите за икономиката са добри и централната банка е загрижена, че слабият франк може да доведе до бърз ръст на инфлацията“, заявява още анализаторът. Според Бий лихвеният процент в страната може да стигне 3 на сто до края на тази година.

Лихвените проценти имат „акомодиращ“ характер, когато не водят до ефективно намаляване на инфлацията в страната. Когато са достатъчно високи, за да „охладят“ инфлацията, се наричат „рестриктивни“.

Целта на централната банка на Швейцария за годишната инфлация е 2 на сто. Такава е и на Европейската централна банка за ръста на цените в еврозоната.

Въпреки днешното повишение на цените на заемите лихвеният процент в Швейцария е все още сред най-ниските в развитите икономики в света след само този в Япония (0,5 на сто).

Водещият инфлационен индикатор - индексът за цените на вноса и цените на производството в Швейцария нарасна най-силно през април за последните 14 години. Това увеличи спекулациите, че слабият франк започва да влияе на инфлацията. Освен това, от средата на януари т. г. цените на петрола са скочили с 30 на сто до 65,23 долара за барел, което също създава инфлационни напрежения.

Според икономическия институт BAK швейцарската икономика ще се увеличи с 2,5 на сто през тази година. През 2006 г. икономиката на страната нарасна с 2,7 на сто.

От април месец насам швейцарският франк е поевтинял спрямо щатския долар с 4 цента, или с 3,3 на сто. Една от основните причини зад поевтиняването на валутата бяха т. нар. carry trade сделки с швейцарския франк, при които инвеститорите финансират високодоходни активи в САЩ с нисколихвени заеми в Швейцария. Това повишава търсенето на долара и, поради голямото продаване на франкове, понижава цените на швейцарската валута.

Поради очаквания характер на новината за увеличението на лихвения процент днес швейцарският франк не реагира особено на нея. Тъй като някои пазарни участници залагаха на увеличение с 0,5 процентни пункта, франкът поевтиня леко след излизането на новините. Към момента един долар се разменя за 1,2456 швейцарски франка.

GBP/CHF последно се търгуваше на 2,4540. Най-високата стойност на кроса днес бе 2,4564, а най-ниската - 2,4500.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още