IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продажбите на дребно в САЩ по-високи от очакванията

Индексът на основните продажби на дребно, изключващ продажбите на автомобили поради техния волатилен характер, също отбеляза ръст

16:14 | 13.06.07 г.
Продажбите на дребно в САЩ по-високи от очакванията

Продажбите на дребно в САЩ за месец май са нараснали с 1,4 на сто спрямо стойността им през април, съобщиха от министерството на търговията. Консенсусната прогноза бе ръстът на продажбите за миналия месец да бъде 0,6 на сто. През април продажбите на дребно отбелязаха спад от 0,1 на сто.

Индексът на основните продажби на дребно, изключващ продажбите на автомобили поради техния волатилен характер, също отбеляза ръст. Според данните на министерството продажбите на дребно без автомобили са нараснали с 1,3 на сто. Консенсусната прогноза бе ръстът им да бъде само 0,7 на сто.

Индексът на основните продажби на дребно се счита за по-добър индикатор за потреблението в страната, тъй като продажбите на автомобили варират значително през различните месеци.

Доларът намери подкрепа в новините за по-високите от очакванията данни за продажбите на дребно. Към момента 1,3283 долара купуват едно евро, като по-рано днес кросът бе 1,3310. Най-ниската стойност на EUR/USD днес бе 1,3260, като за последно кросът беше толкова ниско на 26 март.

Индексът на вносните цени месец май отбеляза ръст от 0,9 на сто, като консенсусната прогноза бе той да се повиши само с 0,3 на сто. Това увеличи спекулациите, че Федералният резерв няма да намалява лихвените проценти поради високата инфлация в страната и че carry trade-ът ще продължава. След като инвеститорите заложиха, че повече хора ще финансират доларови активи с нисколихвени йени, кросът USD/JPY се повиши днес.

Към момента един долар се разменя за 122,33 йени, като малко по-рано днес кросът достигна 122,47, което бе най-високата му стойност от 2002 година насам. Вчера доларът се търгуваше за 121,60 йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още