IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фабричните поръчки в Германия намаляват

Според мнозинството анализатори Европейската централна банка ще повиши лихвените проценти до 4 на сто

13:57 | 06.06.07 г.
Фабричните поръчки в Германия намаляват

Фабричните поръчки в Германия за април намаляха за първи път за последните три месеца. Данните на Федералното статистическо бюро в Германия показаха, че фабричните поръчки са намалели с 1,2 на сто. През месец март те отчетоха ръст от 2,4 на сто.

Резултатите бяха до известна степен изненадващи, тъй като консенсусната прогноза бе спадът в поръчките да бъде около 1 на сто. На годишна база поръчките са нараснали с 11,7 на сто.

Това е здравословна корекция спрямо миналия месец, когато имаше много поръчки“, коментира Карстен Джуниус от Dekabank във Франкфурт, цитиран от Bloomberg. „Поръчките ще продължат да отчитат положително развитие. Ние сме оптимистично настроени за бъдещето“, заявява още специалистът.

През изминалата година немските производители увеличиха инвестициите и производството си, за да задоволят силното търсене в Азия и Европа, като така неутрализираха забавянето на щатската икономика в началото на тази година, коментира Bloomberg. Имайки предвид, че нивото на безработицата в Германия не е било толкова ниско през последните шест години, немският бизнес може да разчита и на повишаване на потреблението в страната. Това може да доведе и до нови ръстове при фабричните поръчки.

Вчера Международният валутен фонд увеличи прогнозата си за годишен ръст в еврозоната от 2,3 на сто през април до 2,5 на сто. През 2006 г. икономиката се увеличи с 2,7 на сто, което е най-високото повишение от 2000 г. насам.

Новините за фабричните поръчки не повлияха значително на единната валута и днес EUR/USD се задържа в тесен рейндж. Към момента едно евро се търгува за 1,3516 долара, като най-високата стойност на кроса днес бе 1,3537, а най-ниската - 1,3511.

След първоначалния си ръст тази сутрин, еврото се понижи спрямо йената във втората половина на деня. Към момента едно евро се търгува за 163,70 йени, като само няколко часа по-рано кросът бе на ниво от 164,39.

Валутните пазари очакват данните за решението на ЕЦБ в 14:45 българско време. Според всички 52-ма икономисти, запитани от Bloomberg, централната банка ще повиши лихвените проценти до 4 на сто от досегашното им ниво от 3,75 на сто. Това, което ще бъде следено с интерес обаче, е изявлението на Трише в 15:30 ч. Ще бъде интересно дали президентът на институцията ще сигнализира достатъчно недвусмислено за още едно увеличение от 25 базисни пункта до края на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още