IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

БВП на САЩ с ръст от 0,6 на сто за първото тримесечие

Въпреки по-слабите данни за ръста на БВП на САЩ, американската валута не претърпя особени промени

16:57 | 31.05.07 г.
БВП на САЩ с ръст от 0,6 на сто за първото тримесечие

Доларовата стойност на всички стоки и услуги, произведени на територията на САЩ през първото тримесечие на 2007 г., е нараснала с 0,6 на сто на годишна база, според данните на Бюрото за икономически анализи към търговското министерство във Вашингтон. Това е най-ниският ръст на икономиката за последните 4 години.

Реалният ръст на БВП бе по-нисък от очакванията на експертите. Според проучване на Bloomberg, включващо 78 икономисти, ръстът на икономиката трябваше да бъде 0,8 на сто. Предварителните данни, които излязоха преди месец, прогнозираха ръст на икономиката от 1,3 на сто.

Според някои икономисти обаче по-ниският от очаквания ръст не е причина за притеснения. „Слабостта на данните е заради по-ниските складови наличности, което е позитивно за бъдещия ръст“, коментира пред Bloomberg Мишел Майър, икономист от Lehman Brothers. „Ние предвиждаме умерен ръст през останалата част на годината, което ще накара Федералния резерв да не променя лихвите“, прогнозира той.

Ниските складови наличности обикновено са „бичи“ знак за икономиката, тъй като сигнализират за високо потребление и може да са причина за повишение на производството.

Броят на американците, подали първоначални молби за помощи за безработни, изненадващо се понижи до 310 хил. за миналата седмица, сочат данни на търговското министерство. Консенсусните прогнози бяха за повишение до 314 000. За седмицата до 19 май броят на хората, поискали помощи за безработни, бе 311 000.

Ако не се отчита инфлацията, американската икономика е нараснала с 2,5 на сто. Предпочитаният от Федералния резерв индикатор за инфлацията в страната – основният индекс на потребителските разходи (Core PCE), показа ръст на цените (без тези на енергията и храните) от 2,2 на сто на годишна база.

Вчера излязоха данните за срещата в средата на май на изпълнителното тяло на Федералния резерв – Федералният комитет за открити пазарни операции (FOMC). Стана ясно, че на нея председателят на Фед Бен Бернанке и няколко други икономисти от институцията са поставили за цел основният индекс на потребителските разходи да се задържи между 1 и 2 процента. Протоколът от срещата показа, че инфлацията продължава да е с приоритет при определянето на политиката на централната банка.

Въпреки по-слабите данни за ръста на БВП на САЩ, американската валута не претърпя особени промени. Причина за това бе високата инфлация, която увеличи спекулациите, че Федералният резерв няма да намали лихвените проценти скоро.

Един от монетарни похвати за контролиране на икономиката е промяната на лихвените проценти. На теория когато лихвените проценти се понижат, потреблението и инвестициите се увеличават, което от своя страна има позитивен ефект върху БВП. Това обаче може да причини ръст на цените. Така, при висока инфлация, централните банки избягват да понижават лихвените проценти.

Към момента EUR/USD се търгува на 1,3466 долара за евро. По-рано днес кросът бе 1,3437.

Спрямо йената доларът се търгува на 121,60 йени за долар. Кросът се задържа днес в рейндж от 20-на пипса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още